Pagerbs birbynininko A.Smolskaus atminimą

Lapkričio 26 dieną 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Didžiojoje salėje rengiamas koncertas-minėjimas, skirtas birbynininko, ilgamečio Muzikos ir teatro akademijos pedagogo, profesoriaus Antano Smolskaus mirties 10-osioms  metinėms paminėti. Šiuo renginiu profesoriaus atminimą pagerbs jo artimieji, draugai, kolegos, bendramoksliai, mokiniai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-22 19:32, atnaujinta 2018-02-20 05:12

A.Smolskus (1951–2003) – birbynininkas, palikęs ryškų pėdsaką šalies ir pasaulio kultūros istorijoje. Išskirtinis šio atlikėjo bruožas – muzikalumas ir interpretacinė įtaiga, profesinis reiklumas ir artistiškumas. Jis gerai pažino ir atskleidė šiuolaikinės birbynės melodines, tembrines, dinamines, virtuozines galimybes. Galbūt todėl šis gražus lietuviškas instrumentas šio talentingo atlikėjo dėka skambėjo ne tik gimtosios šalies miestuose ir miesteliuose - jo skambesį išgirdo visas pasaulis.

A.Smolskus gimė 1951 m. liepos 10 d. Daugų miestelyje. Alytaus muzikos mokykloje mokėsi groti akordeonu. 1970 m. baigė garsaus pedagogo Povilo Samuičio birbynės klasę Vilniaus konservatorijoje, 1975 m. – Lietuvos muzikos akademijoje. 1985 m. baigė Leningrado konservatorijos aspirantūrą (prof. Pavelo Suchanovo klasę). Tapo respublikinio jaunųjų atlikėjų konkurso (1969) ir dviejų tarptautinių konkursų (1973, 1978) pirmųjų vietų laureatu.

1972–1987 m. dirbo Vilniaus J.Tallat-Kelpšos aukštesniosios muzikos mokyklos dėstytoju, 1978–2003 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstytoju, docentu, katedros vedėju, nuo 1995 m. buvo profesorius. Pedagogas išugdė ne vieną dešimtį aukšto profesinio lygio birbynininkų, kurie yra vieni ryškiausių atlikėjų ir pedagogų Lietuvoje.

A.Smolskus surengė per šimtą birbynės muzikos rečitalių. Jis pirmasis atliko ir išpopuliarino daugelį lietuvių kompozitorių kūrinių birbynei, dažnai inspiravo jų sukūrimą. Kaip solistas ir partneris grojo daugiau kaip dviejuose tūkstančiuose koncertų su Lietuvos ir užsienio solistais, liaudies instrumentų ansambliais ir orkestrais, kameriniais bei simfoniniais orkestrais, įkūrė tautinės muzikos ansamblius „Vilnius“ ir „Žvelsa“.

A.Smolskus išleido 3 solines plokšteles, 2 solines kompaktines plokšteles, jo birbynė įamžinta gausiuose Lietuvos radijo bei televizijos įrašuose, Armėnijos TV filme „Lietuvių birbynė ir armėnų dudukas (rež. R.Šachnazarovas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.