Vilniuje išdalyti prizai Baltijos šalių tapytojams

„Konkurse nusprendžiau dalyvauti todėl, kad norėjau atvykti į Vilnių, kuris man labai patinka”, – sakė geriausia Baltijos šalių jaunąja tapytoja pripažinta latvė Zanė Tuča. Penktadienį Šiuolaikinio meno centre Vilniuje buvo paskelbti penktąjį kartą vykusio konkurso „Jaunojo tapytojo prizas” laureatai. Pagrindinis apdovanojimas iškeliavo į Rygą, o dvi antrosios premijos atiteko estei ir lietuvei.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

Nov 25, 2013, 2:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:14 AM

Žinia sutrikdė laureatę

„Esu labai dėkinga ir labai sutrikusi, daugiau nieko negaliu pasakyti”, – teisinosi latvių tapytoja Z.Tuča, išgirdusi, kad ji pripažinta geriausia jaunąja Baltijos šalių tapytoja.

Latvijos dailės akademijos pirmame magistrantūros kurse studijuojanti mergina sakė, kad jai keisti visi meno konkursai. Juk menas – ne sportas, kur visada aišku, kas atbėgo ar atplaukė greičiausiai. O sprendimas, kad vienas paveikslas geresnis už kitą, visada yra labai subjektyvus – dėl jo galima ginčytis.

„Mano darbas yra labai mažytis. Jis keistokai atrodo bendrame „Jaunojo tapytojo prizo” finalininkų parodos kontekste. Suprantu, kad įvairiausi konkursai domina publiką, bet aš bijau, kad daugeliui žmonių gali nepatikti mano kūrinys ir jie nesupras, kodėl prizą pelnė būtent jis”, – kalbėjo Z.Tuča.

Tačiau daugelis į apdovanojimų vakarą susirinkusių menininkų ir kritikų palankiai vertino tarptautinio žiuri sprendimą. Jie atvirai žavėjosi nedideliu, tačiau meistrišku ir subtiliu latvės kūriniu.

„Tai, ką jūs matote šiame darbe, yra atspindys. Mano sumanymas buvo parodyti tai, kas yra žmogaus viduje, panaudojus tai, kas yra išorėje – kraštovaizdį ir šviesos atspindžius, kurie pakeičia tą peizažą, sukurdami naujus kontekstus ir prasmes”, – sakė Z.Tuča.

Studijavo ir semiotiką

Šiemet tarp žiuri narių ypač karštų ginčų dėl laureatų nebuvo, tačiau net dviejų menininkių darbai gavo vienodą skaičių komisijos narių balsų. Todėl nuspręsta skirti dvi antrąsias premijas po 300 eurų. Jos atiteko lietuvių tapytojai Mykolei Ganusauskaitei ir estei Elo Mai Mikelsaar.

E.M.Mikelsaar – dar studentė. Ji pirmus metus mokosi Tartu universiteto meno magistrantūroje. „Jaunojo tapytojo prizo” konkursui pateiktas darbas „Košmaro scenarijus I” – baigiamasis jos bakalauro studijų kūrinys.

„Aš užaugau ne didmiestyje, o provincijoje, todėl neišdrįsau rinktis meno specialybės. Šalia nebuvo žmonių, kurie būtų galėję objektyviai įvertinti mano mokyklinius darbelius.

Tačiau studijuodama semiotiką pradėjau lankytis ir tapytojams skirtose paskaitose”, – pasakojo tapybą ir semiotiką baigusi E.M.Mikelsaar.

Lietuvės nostalgija

Kita antrosios premijos laureatė M.Ganusauskaitė užaugo Vilniuje, o tapybos studijas šiemet baigė Nacionalinėje aukštojoje dailės mokykloje Paryžiuje. Tačiau konkursui pateiktame jos paveiksle „Kraštovaizdis 4” veltui ieškotume paryžietiškos egzotikos. Kad ir kur nuvyktų, menininkė tapo, fotografuoja ar piešia Lietuvos peizažus.

„Gal tai ir nostalgija. Juk tie peizažai yra mano savastis. Todėl išvažiavusi jaučiu, kad man jų trūksta. Lietuvos peizažas – paprastas, bet tame paprastume glūdi jo grožis”, – kalbėjo po šešerių studijų metų gyventi į Lietuvą sugrįžusi M.Ganusauskaitė.

Laureatams – ne tik piniginiai prizai

Konkurse „Jaunojo tapytojo prizas” dalyvavo 92 Baltijos šalių menininkai, jaunesni nei 30 metų.

Pagrindinis prizas – 2500 eurų (8625 Lt) ir dviejų mėnesių rezidencija „Nordic Artists’ Centre Dale” centre Norvegijoje bei 16 tūkst. Norvegijos kronų (6180 Lt) stipendija atiteko tapytojai Zanei Tučai iš Latvijos.

Dvi antrąsias 300 eurų (1035 Lt) premijas pelnė lietuvė Mykolė Ganusauskaitė ir estė Elo Mai Mikelsaar.

Internetinio balsavimo metu daugiausia publikos simpatijų sulaukė Kristinos Ališauskaitės „Puota”. Jai atiteko publikos prizas – prabangus bendrovės „Nina Ricci” plunksnakotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.