Konkurse Maskvoje pianistui pravertė ir sportinė patirtis

Maskvoje vykusio XIV tarptautinio festivalio–konkurso „Musica Classica“ Didžiojo prizo laimėtojas - jaunas lietuvių fortepijono virtuozas Paulius Anderssonas. Jo pasirodymą šiame festivalyje rėmė ir globojo Gedimino Kuprevičiaus jaunųjų talentų muzikos rėmimo fondas „Gerasis ruonis“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-26 20:47, atnaujinta 2018-02-20 03:26

„Fortepijono solo“ kategorijoje festivalio dalyviai, nelygu amžius, buvo suskirstyti į 7 kategorijas. Iš viso konkurse dalyvavo per 110 solistų. Kiekvienos kategorijos geriausieji buvo apdovanoti, tačiau Didysis prizas yra vienas visoms kategorijoms ir jis atiteko P.Andessonui.

„Maskvoje esu koncertavęs daug kartų, tačiau konkurse dalyvavau pirmą kartą, solo konkursuose nebuvau grojęs 5 metus, man šis konkursas buvo didžiulis iššūkis. Tarptautinis festivalis–konkursas „Musica Classica“ prestižinis, čia patenka  geriausieji, – teigė Paulius. - Žinai, kad konkurentai bus stiprūs, kad turi būti pasiruošęs maksimaliai gerai pagal savo galimybes, net nesvarbu, ar laimėsi. Dar prieš ketverius metus į  „Musica Classica“ buvau atvykęs kaip laisvasis stebėtojas, tuomet nusprendžiau, kad man reikia atidėti dalyvavimus konkursuose, kad turiu tobulinti techniką, atlikimo įgūdžius, kaupti repertuarą.“

Konkurse P.Anderssonas atliko Ludwigo van Beethoveno Sonatos Nr. 32 pirmąją dalį.

„Sonata Nr. 32“ - tai paskutinė L.van Beethoveno Sonata fortepijonui. Pirmoji jos dalis - kova su likimu, dramatiškos emocijos su trumpais lyriniais intarpais. O antroji dalis, kurios negrojau, tarsi susitaikymas su tuo, kas vyko L.van Beethoveno gyvenime - apie 1818 m. kompozitorius visiškai apkurto“, – pasakojo Paulius.

Be L.van Beethoveno, P.Anderssonas  konkurse grojo ir Sergejaus Rachmaninovo kūrinius. XIV tarptautinio festivalio–konkurso „Musica Classica“ Didžiojo prizo laimėtojas gavo ir papildomą prizą už geriausią rusų kompozitoriaus kūrinio atlikimą.

„Aš grojau jausmingai, emocionaliai, rusai karšti žmonės, jiems tai patiko. Pasirodymui festivalyje turėjo įtakos ir instrumentas. Kabinetinis fortepijonas neatitiko 600 žiūrovų salės, kurioje teko groti. Tikrai buvo sunku susitvarkyti su instrumentu. Aš sportuoju, galiu iškelti štangą, bet kad skambėtų fortepijonas, tikrai reikėjo plušėti gerokai sunkiau“, – šypsojosi Paulius.

Laisvalaikiu jaunasis fortepijono talentas ne tik groja, bet daug sportuoja, tris kartus per savaitę vakarais bėgioja (10–15 km), daug važinėja dviračiu. „Dalyvavimas konkurse – tai nauji kvietimai koncertuoti. Mane pakvietė į rusiškos muzikos konkursą Jekaterinburge 2015 metais, todėl teiksiu naują paraišką G.Kuprevičiaus jaunųjų talentų muzikos rėmimo fondui „Gerasis ruonis“. Tikiuosi, kad mano atliekama muzika susilauks dėmesio ir rėmimo“, – vylėsi Paulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.