Čiurlionio kvartetas griežia jau 45 metus

Jau šį trečiadienį Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje išskirtinis renginys, skirtas vieno garbingiausių Lietuvos meno kolektyvų – Čiurlionio kvarteto –  kūrybinės veiklos 45 metų sukakčiai. Skambės garsiausių kompozitorių opusai, kuriuose atsispindės didžiausi Čiurlionio kvarteto laimėjimai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2013, 12:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:32 AM

„Į jubiliejinio koncerto programą įtraukėme vengrų kompozitoriaus Belos Bartoko Pirmąjį styginių kvartetą. Būtent šiuo kūriniu norėsime klausytojams priminti vieną didžiausių Čiurlionio kvarteto laimėjimų figūravo kaip vienas pirmųjų“, – sakė kvarteto meno vadovas Saulius Lipčius.

Kaip kitus įsimintinus įvykius atlikėjas minėjo pirmąjį koncertą bei gastroles į Vakarų Vokietiją. Pėdsaką kolektyvo karjeroje paliko Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas bei po jos gauta pirmoji Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Nors Čiurlionio kvarteto nariai šios sukakties pernelyg nesureikšmina, jiems kartais sunku patikėti, kad tai tikrovė. Vienintelis nuo pat įkūrimo dienos kvartete grojantis ir jau 25 metus jam vadovaujantis S.Lipčius pastebi, kad kvartetas, išlaikydamas senąsias tradicijas, sykiu keičiasi ir tobulėja, ne tik plečia repertuarą, bet ir ieško naujų išraiško būdų. Atrodo, kad tai sekasi: kvartetas koncertavo didžiausiose pasaulio scenose nuo Rusijos, Kinijos iki JAV. Po debiuto garsiojoje Londono scenoje „Royal Festival Hall“ vieno įtakingiausių kultūros leidinių žurnalas „Musical Opinion“ rašė apie nuostabią, tiesiog genialią kvarteto kūrinių interpretaciją, kuri Londono kamerinės muzikos mėgėjams priminė, kaip turi būti atliekama kvarteto muzika. „Kiekvienam koncertui rengiamės ypač kruopščiai, nesvarbu, kur jis vyktų – provincijoje ar prestižinėje pasaulio salėje,“ – sakė S.Lipčius.

Čiurlionio kvartetas garsėja kaip išradingas ir techniškai itin pažangus kolektyvas. Kvarteto meno vadovo teigimu, jie rizikuoti nebijo. Tiesiog nuolatos sau kelia iššūkius, o priimdami juos stengiasi neperžengti kritinės ribos. S.Lipčius pabrėžė, kad atlikėjui visuomet smagu matyti pilnas sales, jausti klausytojų palaikymą atlikėjams.

Čiurlionio kvarteto jubiliejinis koncertas - gruodžio 4 d., trečiadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.