Iš Talino kino kūrėjai grįžo ne tuščiomis

Iš Taline vykusio didžiausio Šiaurės ir Vidurio Europos bendros kino gamybos forumo „Baltic Event” lietuviai grįžo su dviem apdovanojimais. Režisieriaus Kristijono Vildžiūno ilgametražio vaidybinio filmo „Senekos diena” projektas pripažintas geriausiai pristatytu projektu („The Best Pitch Award“), o filmo „Stebuklas“ prodiuseris Lukas Trimonis buvo pripažintas vienu perspektyviausių jaunųjų prodiuserių ir apdovanotas akreditacija į Kanų kino mugę „Le Marché du Film“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-03 09:00, atnaujinta 2018-02-20 00:41

„Senekos diena“ pretenduoja tapti pirmuoju bendros gamybos trijų Baltijos šalių projektu. Filmo veiksmas vyksta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse ir mūsų dienomis. Paskutiniais sovietmečio metais keli aštuoniolikmečiai įkuria Senekos draugiją. Jos moto „Gyvenk kiekvieną dieną taip, tarsi ji būtų paskutinė”. Meilės trikampis draugiją išardo tuomet, kai Baltijos kelyje tautos patiria išskirtinį bendrumo jausmą. Po dvidešimt penkerių metų pagrindinis veikėjas, iš pažiūros sėkmės lydimas žmogus, išgyvena nusivylimą savimi. Jis išdavė jaunystės idealus, tapo šaltu gyvenimo stebėtoju. Gyvenimas priverčia atverti savąją Pandoros skrynią.

Apdovanojimą už geriausiai pristatytą projektą („The Best Pitch Award”) skyrė ilgametis festivalio partneris – vienas pagrindinių pasaulyje kino leidinių „Screen International”. Leidinio suburtos komisijos sprendimą apdovanojimų vakare paskelbė ir lietuviško projekto prodiuserei Uljanai Kim diplomą įteikė Vokietijos kino kritikas Martinas Blaney. Apdovanojimo steigėjai įsipareigojo filmo „Senekos diena” projektą garsinti populiariame leidinio tinklalapyje,  informuoti, kaip  projektas plėtojamas, kaip kauriamas filmas.

Eglės Vertelytės režisuojamos tragikomedijos „Stebuklas“ veiksmas vyksta 1992 metais mažame Biednių miestelyje, kurio gyventojai, pasibaigus socialistinei erai, netenka darbo, gamyklos uždaromos, o vyriausybė niekuo nepadeda. Vietos kiaulių ūkio vedėja Irena bando išlaikyti fermą ir apsaugoti ją nuo bankroto, kai vieną dieną į kaimą atvyksta žavus amerikietis. Jis pažada išsaugoti fermą ir pagerinti kaimo gyvenimą. Bet ar jo motyvai geranoriški? Ar Irena sužinos tiesą prieš padarydama lemtingą klaidą? Projektas jau yra gavęs Lietuvos kino centro ir "Media 2007" paramą.

Per „Baltic Event“ kino profesionalams taip pat buvo parodytas Mariaus Ivaškevičiaus filmas „Santa“, Agnės Marcinkevičiūtės „Vardas tamsoje“, Audriaus Juzėno „Ekskursantė“ ir Igno Jonyno „Lošėjas“.

Šiemet „Baltic Event” surengtas 12-ą kartą, jame dalyvavo apie 300 kino profesionalų iš 30 šalių. „Baltic Event“ vyksta  per „Juodųjų naktų“ kino festivalį. Šiemet festivalyje dalyvavo dvi kino juostos iš Lietuvos. I.Jonyno filmas „Lošėjas“ buvo atrinktas į debiutinių filmų iš Baltijos ir Šiaurės šalių programą „Tridens“, o Romo Zabarausko „Streikas“ dalyvavo „Just film“ programoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.