„Tree Stones“ kvartetas siekia Baltijos džiazo ambasadoriaus titulo

Panoro peržengti tvorą

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė ("Lietuvos rytas")

Dec 5, 2013, 1:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:26 PM

Panoro peržengti tvorą

„Kvartetas atsirado natūraliai, kaip susikuria dažna Lietuvos grupė: muzikantai daužosi kaip atomai vienas į kitą, kol sukimba į komandas. Skirtumas tik tas, kad mes peržengėme savo tvorą ir pamatėme gerų muzikantų už jos“, - juokavo vienas „Tree Stones“ įkvėpėjų vilnietis klavišininkas Dmitrijus Golovanovas.

Idėja suburti Baltijos šalių jaunų virtuozų kvartetą kilo jam ir saksofonininkui Kęstučiui Vaiginiui. Pirmasis pakvietė į naują grupę savo buvusį bendramokslį iš Amsterdamo konservatorijos laikų latvį būgnininką Kasparą Kurdenką, antrasis – estų bosininką Peedu Kassą, su kuriuo susipažino improvizuodamas „džeme“ Estijoje.

Grupė debiutavo Varšuvoje, parepetavusi vos valandą, bet koncertas buvo, anot muzikantų, vienas geriausių neilgoje kvarteto istorijoje.

„Repeticijos nužudo džiazo dvasią, tad geriau nepersistengti“, - atskleidė Dmitrijus.

Vis dėlto pirmosioms turnė kvartetas rengėsi rimtai. Tik po kiek laiko, sukaupę nemenką kūrinių bagažą, muzikantai nustojo jaudintis, kai repeticijoms likdavo vos pora valandų prieš turus.

Muzikantai – ant bangos

„Per pusantrų metų susigrojome, ėmėme visiškai pasitikėti vienas kitu. Dabar galime sau leisti daug kurti scenoje spontaniškai, - džiaugėsi Kęstutis. – Būsena, kai grodamas jauti, kad partneriai tave įkvepia, muzika pasičiumpa ir neša vis greičiau, sunkiai nusakoma žodžiais.

Dėl to mes ir esame muzikantai, dėl to taip dažnai susitinkame su „Tree Stones“ nariais. Jei išsiskirtume ilgam, reikėtų mąstyti, kas negerai. Dedame daug pastangų su Dima, kad grupė gyvuotų, kurtų ir įsiamžintų.“

Tačiau tai nėra paprasta, kai visi muzikantai apsikrovę darbais ir planuoja koncertus mažiausiai pusmetį į priekį. Net neturėdami agentų jie sugeba pragyventi iš muzikos.

K.Kurdenka ir P.Kassas savo šalyse šiuo metu yra ant bangos, be to, koncertuoja su daugeliu grupių užsienyje.

Išsiplėtė ir lietuvių maršrutai. K.Vaiginis tik ką koncertavo Niujorko džiazo klubuose ir Filadelfijos meno centre su savo bei JAV gitaristo Hernano Romero kolektyvais, pasirodė su D.Pulausko grupe ir H.Romero Londono džiazo festivalyje. D.Golovanovas dalyvauja projektuose Vokietijoje ir Šveicarijoje, dėl koncertų netgi apribojo pedagoginį krūvį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Plaukia į plačius vandenis

„Mums nereikia lyderio, nes visi esame lygiaverčiai kvarteto kūrėjai – einame ten, kur mus veda muzika“, - kalbėjo apie „Tree Stones“ Dmitrijus.

Muzika jau atvėrė grupei elitinių Šlėzvigo-Holšteino (Vokietija) ir „Jazz Jamboree“ (Lenkija) festivalių scenas. Kitąmet kvartetas pakviestas prisistatyti „Jazz Baltica“ festivalyje Vokietijoje, vešis į jį ir savo pirmąjį, jau įrašytą studijoje albumą. Penktadienio koncertu kvartetas pradeda turnė po Lietuvą ir Lenkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.