S.Sondeckiui - aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas

Dirigentui, pedagogui profesoriui Sauliui Sondeckiui penktadienį įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Apdovanodamas neseniai 85-ąjį jubiliejų šventusį Lietuvos menininką, kultūros ministras Šarūnas Birutis pabrėžė neįkainojamą maestro indėlį į Lietuvos kultūrą.

Dirigentas S.Sondeckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas S.Sondeckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2013, 2:32 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:59 PM

„Viso jūsų gyvenimo nuopelno, didžiulio, nepamatuojamo indėlio į Lietuvos kultūrą padėkai išreikšti įteikiame patį aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą - žvaigždę „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Per visą gyvenimą jūs tą šviesą skleidžiate, nešate ir tikite tuo, ką darote. Jūs uždegate tikėjimu kitus, o mūsų kultūros visuomenei jūsų išminties ir patirties labai reikia“, - sakė kultūros ministras, linkėdamas S.Sondeckiui pirmiausia sveikatos ir išminties, kuri perduodama jaunajai kartai.

Priimdamas apdovanojimą, dirigentas teigė, kad šis apdovanojimas sutalpina visus jo per 60 metų nuveiktus darbus, bei išreiškė rūpestį, jog klasikinė muzika Lietuvos viešojoje erdvėje visiškai užmirštama.

„Didžiosios muzikos reikia mokyti, kaip mokoma literatūros, kad žmonės galėtų suvokti poeziją, didžiąją prozą. Dabar visa tai yra nebe dėmesio centre, nes visur brukama prasta pramoga, nors per visą Lietuvą turime šimtus puikiai grojančių, talentingų moksleivių. Juk Europai ir pasauliui pirmiausia prisistatome per savo meną ir kultūrą“, - teigė S.Sondeckis.

Per savo ilgametį kūrybinį laikotarpį prof. S.Sondeckis dirigavo daugiau kaip 3000 koncertų beveik visose Europos šalyse, JAV, Azijoje. Jam plojo garsiausių pasaulio salių klausytojai.

S.Sondeckis buvo pirmasis Lietuvos muzikas, su savo orkestrais koncertavęs užsienyje: 1964 metais Budapešte vykusioje tarptautinėje ISM konferencijoje griežė M.K.Čiurlionio menų gimnazijos orkestras.

Dirigentas gimė 1928 metų spalio 11-ąją Šiauliuose. Pokario metais muzikas studijavo smuiką Lietuvos konservatorijoje pas profesorių Aleksandrą Livontą, vėliau studijas tęsė Maskvos konservatorijoje, kur pradėjo studijuoti ir dirigavimą.

Kaip dirigentas S.Sondeckis pradėjo dirbti 1955 metais. Iš pradžių jis vadovavo M. K. Čiurlionio meno mokyklos moksleivių orkestrui, vėliau subūrė Lietuvos kamerinį orkestrą.

1999 metais profesorius apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija, 2010 metais jo vardu pavadinta Šiaulių konservatorija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.