Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė atsisveikina su Lietuva

Dar nespėjusieji pasigrožėti Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose eksponuojamu Europos renesanso šedevru – unikalia Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynute – turėtų paskubėti čia apsilankyti. Šių metų rugsėjį į Valdovų rūmų muziejų atgabenta brangenybė bus eksponuojama jau paskutinę savaitę (iki gruodžio 15 d.) ir netrukus grįš į Sankt Peterburgo Valstybinį Ermitažą (Rusija), iš kurio, be Vilniaus, per pastaruosius 250 metų į užsienį buvo iškeliavusi tik du kartus – į Niujorką (JAV) ir Madridą (Ispanija).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:58 PM

„Sankt Peterburgo Valstybinio Ermitažo vadovai padarė didelę išimtį leisdami eksponuoti beveik 500 metų skrynutę Valdovų rūmų muziejuje. Kadangi tai itin vertingas ir jautrus eksponatas, grįžusi į savo nuolatinę stovėjimo vietą, ši skrynutė greičiausiai niekur nebekeliaus. Tad norintieji ja pasigrožėti turėtų paskubėti paskutinę jos eksponavimo savaitę apsilankyti Valdovų rūmų muziejuje“, – sako muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Valstybiniame Ermitaže skrynutė sunkiau prieinama lankytojams, nes saugoma Brangenybių galerijoje, kurios lankymas ribojamas ir tam reikalingi specialūs bilietai. Be to, ten ji eksponuojama bendroje vitrinoje su kitais Europos auksakalystės kūriniais ir matyti tik viena jos pusė. O Valdovų rūmų muziejaus lankytojai, apsilankę Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje, kurioje pristatoma Jadvygos Jogailaitės tėvo Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo, jos pamotės Bonos Sforcos ir netikro brolio Žygimanto Augusto epocha (XVI a.), turi unikalią galimybę patirti Jadvygos Jogailaitės įstabios regalijos grožį, atspindintį Gediminaičių ir Jogailaičių dinastijos valdovų bei senosios Lietuvos valstybės paveldo europinę vertę.

Atsisveikindamas su šia įspūdinga lituanistine vertybe Valdovų rūmų muziejus kviečia į brangenybių skrynutės išlydėtuves ir siūlo turiningą programą priešpaskutinę jos rodymo Valdovų rūmuose dieną – gruodžio 14-ąją. Šią dieną muziejaus darbo laikas bus pailgintas iki 20 val., taip pat taikomos įvairios nuolaidos: suaugusiesiems bilietas kainuos 7 litus, vaikams, moksleiviams, studentams ir senjorams – 3 litus, o vaikai iki 7 metų, vaikų ir vaikų globos namų auklėtiniai bei neįgalieji galės lankytis nemokamai.

Priešpaskutinė brangenybių skrynutės eksponavimo diena daugeliui lankytojų bus netikėta ir ypatinga – Valdovų rūmų muziejaus erdvėse bus rengiamos edukacijos akcijos, atspindinčios Jadvygos Jogailaitės skrynutės sukūrimo epochos muzikinę kultūrą, dvaro prabangą, karybą ir kt. 12 ir 17 val. lankytojai bus kviečiami į nemokamas viešas paskaitas, kuriose muziejaus direktorius dr. V.Dolinskas supažinsins su Jadvygos Jogailaitės skrynute ir jos istorija.

Tai – ne vienintelės brangenybių skrynutės išlydėtuvių staigmenos. Gruodžio 12-ąją Valdovų rūmų muziejaus Didžiojoje renesansinėje menėje šia proga taip pat bus rengiamas koncertas „Kotrynos Jogailaitės muzikinė skrynutė“, kuriame XVI a. muzikinę kultūrą Jogailaičių dinastijos valdovų dvare pristatys Krokuvos Vavelio karališkosios pilies senosios muzikos ansamblis „Floripari“ ir senojo šokio trupės „Sotto le Stelle“ nariai.

Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus globojama paroda „Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė. Šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių“ Valdovų rūmų muziejaus rūmų architektūrinės raidos ekspozicijoje buvo atidaryta rugsėjo 12 dieną. Per beveik tris mėnesius ją ir Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijas aplankė daugiau kaip 70 tūkst. žmonių.

Europos auksakalystės centre Niurnberge (Vokietija) nežinomų meistrų pagaminta brangenybių skrynutė vertintina kaip unikali lituanistinė vertybė ir kaip didelė brangenybė: jai sukurti panaudota 6,6 kg sidabro, beveik 700 g aukso, daugiau nei 800 perlų, beveik 370 rubinų, 300 deimantų, safyrų, smaragdų ir įvairių kitų pusbrangių akmenų.

„Ši kelis mėnesius Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje eksponuota vertybė lankytojams ne tik pasakojo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją, bet ir liudijo išskirtinę Lietuvos ir Lenkijos valdovų rūmų prabangą, išlavintą estetinį skonį, finansinius pajėgumus, glaudžius kultūrinius ir meninius ryšius bei Europos valstybių ir valdovų dinastinius saitus, taip pat rezultatyvų dviejų valstybių muziejinių institucijų bendradarbiavimą. Už tai esame dėkingi kolegoms iš Valstybinio Ermitažo ir tikimės, kad ir toliau su jais įgyvendinsime svarbius muziejinius projektus, atveriančius nežinomus Lietuvos praeities ir paveldo klodus“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. V.Dolinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?