Dirigentui A.Pečiuliui – austrų medalis už šimtametės tradicijos saugojimą

Trečiadienį Zalcburge lietuvių chorvedžiui 47 metų Arūnui Pečiuliui įteiktas Michaelio Haydno medalis už ypatingus nuopelnus „Salzburger Liedertafel“ choristų sambūriui.

A.Pečiuliui įteiktas M.Haydno medalis gyvuoja nuo 1927 metų.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
A.Pečiuliui įteiktas M.Haydno medalis gyvuoja nuo 1927 metų.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 19, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:28 PM

„Salzburger Liedertafel“ pirmąjį viešą koncertą surengė dar 1848 metais. Jo menu žavėjosi Austrijos kaizeriai, karaliai ir erchercogai.

Kolektyvui ilgai vadovavo „Mozarteum“ direktorius, kompozitorius J.F.Hummelis, Zalcburgo žemės himno autorius E.Sompekas. Choras sukaupė vienus seniausių ir turtingiausių Austrijoje muzikos archyvus.

Iš Klaipėdos kilusiam A.Pečiuliui „Salzburger Liedertafel“ tapo antraisiais namais dar studijų Zalcburgo „Mozarteum“ universitete laikais: 1993-aisiais Arūnas tapo choro antruoju dirigentu, 2004 metais – meno vadovu, o prieš trejus metus – ir prezidentu.

Diriguojamas lietuvio „Salzburger Liedertafel“ atliko daug kertinių klasikos repertuaro didelės formos kūrinių. 2007-aisiais minint choro 160-ąjį jubiliejų J.Brahmso „Vokiškąjį requiem“ su kolektyvu, A.Pečiulio kvietimu, dainavo lietuvių solistai Deividas Staponkus ir Giedrė Zeicaitė.

Pasitaikius progai, dirigentas įtraukia į austrų dainininkų programas ir lietuviškos muzikos. Pavyzdžiui, šiemet „Salzburger Liedertafel“ kamerinis choras supažindino Austrijos publiką su Juozo Naujalio ir Konrado Kavecko sakraliniais kūriniais.

Pastarieji metai „Salzburger Liedertafel“ kolektyvui ir jo vadovui tapo lemtingų išbandymų ruožu. Dainininkams kilo grėsmė prarasti jau 100 metų turimas patalpas pačiame Zalcburgo centre.

A.Pečiulis jau pusmetį grumiasi dėl „Salzburger Liedertafel“ likimo spaudoje, internete (socialiniame tinklapyje „Facebook“ jis įkūrė svetainę „Wir unterstützen die Salzburger Liedertafel!”), rašydamas laiškus aukščiausiems Austrijos pareigūnams. Dirigentas kreipėsi net į šalies prezidentą Heinzą Fischerį!

Plačiau apie tai – artimiausiuose „Lietuvos ryto“ kultūros puslapiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.