Garsių menininkų kūrinių premjeros – Kaune, o ne Vilniuje ar Klaipėdoje

Kauniečiai nežada pražiopsoti galimybės pasipelnyti iš augančio privačių kolekcininkų susidomėjimo šiuolaikiniu menu. Praėjusią savaitę pagrindinėje komercinėje laikinosios sostinės arterijoje – Savanorių prospekte – atidaryta pati didžiausia mieste šiuolaikinio meno galerija „Meno forma“. Ji užima didžiulę šviesią salę antrajame 166 numeriu pažymėto namo aukšte, kuriam bohemiško žavesio suteikia pirmame aukšte įsikūrusi „Vynoteka“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Dec 23, 2013, 5:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:20 PM

„Tokios galerijos idėja ore sklandė jau seniai, nes Kaune labai trūksta normalių parodinių erdvių. Vienintelė didesnė parodų salė, kurioje įmanoma surengti solidžius autorinius projektus, yra M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje. Norinčių ten parodyti savo darbus – daug, o patenka – nedaugelis, mat muziejus turi savo parodinius planus. Visos kitos Kauno galerijos – nedidukės“, – pasakojo „Meno formos“ savininkas dailininkas Eugenijus Nalevaika.

„Meno formos“ galerijos salės aukštis – maždaug penki metrai, o plotas – 500 kv. metrų. Tai šiek tiek daugiau nei pusė pačios geidžiamiausios Lietuvos parodų erdvės – didžiosios Vilniaus šiuolaikinio meno centro salės, kurios plotas – 965 kv. metrai. Savo ekspozicijų salės privalumus naujoji Kauno galerija pabrėžė jau pačioje pirmoje parodoje – joje eksponuojamas didžiulis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, tapytojo Jono Gasiūno darbas. Beje, čia galima pamatyti net trijų Nacionalinės premijų laureatų kūrinius. Šalia J.Gasiūno parodoje rodomi paminklo Romui Kalantai autoriaus Roberto Antinio ir KGB aukų istorijų tyrinėtojo Kęstučio Grigaliūno darbai.

Simboliškai „Pirma“ pavadintos parodos kuratorius Alvydas Žalpys galerijos atidarymui pasiūlė iš tiesų rinktinę menininkų kompaniją. Tarp jų – ir iškilių Kauno tapytojų trejetukas: Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė bei Agnė Jonkutė. O taip pat ir žiūrovus suintriguoti mokantys bei tai daryti ypač mėgstantys menininkai – instaliacijas kuriantis Eimutis Markūnas , tapytojas Linas Liandzbergis ir fotomenininkas Artūras Valiauga.

Atidarymo parodos pavadinimas „Pirma“ atspindi ir naujosios galerijos ambicijas savo lankytojams pristatyti dar niekur nematytus žinomų menininkų darbus. Sumanymas paprastas ir genialus – pabandyti nukonkuruoti ne tik rimtais meno projektais jau ne pirmus metus garsėjančią Klaipėdą, bet ir Vilnių, bei susišluoti pačias įdomiausias premjeras. Ir tai pasak galerininko bus ne tik naujausi vizualaus meno kūrėjų darbai, bet taip pat ir muzikos, garso meno, performanso, modernaus šokio ar kino kūriniai.

„Pačia pirma paroda kokybės kartelę pakėlę į nemažą aukštį stengsimės ir toliau išlaikyti tokį lygį. „Meno forma“ pretenduoja tapti galerija, garantuojančia joje pristatomo meno kokybę. Mat nors mūsų prioritetas – įdomūs vizualiojo meno projektai, festivaliai, o taip pat jaunųjų menininkų kūryba, daugumą čia eksponuojamų darbų visuomet bus galima įsigyti. Jau per atidarymą galima buvo pasiimti parodos kūrinių sąrašą su kainomis“, – pabrėžė galerijos savininkas. Jis neslėpė, kad pigiausią parodos „Pirma“ kūrinį galima įsigyti už porą tūkstančių litų, o brangiausias – didesnysis iš dviejų J.Gasiūno paveikslų – įvertintas 14 tūkst. litų. Tiesa, beveik visuomet įmanoma šiek tiek nusiderėti.

Nors E.Nalevaika tarp didžiausių „Meno formos“ privalumų pirmiausia įvardino nemažą automobilių stovėjimo aikštelę, tačiau iš miesto centro galeriją nesunku pasiekti ir pėsčiomis. Pakilus garsiuoju Žaliakalnio funikulieriumi iki jos – apie dešimt minučių kelio.

Paroda „Pirma“ galerijoje „Meno forma“ veiks iki sausio 25 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.