Oratorija pagerbė legendinį diplomatą

Sekmadienį Nacionaliniame Kauno dramos teatre pristatyta oratorija „Sakurų prisiminimai“. Tai bendras lietuvių ir japonų menininkų kūrinys, skirtas Japonijos diplomato Chiune Sugiharos atminimui. Publikai padarė įspūdį tai, kad kūrinyje persipynė kelių tautų istorija ir tradicijos.

Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvyko lietuvių ir japonų menininkų sukurtos oratorijos „Sakurų prisiminimai“ premjera.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvyko lietuvių ir japonų menininkų sukurtos oratorijos „Sakurų prisiminimai“ premjera.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jan 5, 2014, 9:10 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:27 PM

Oratorija „Sakurų prisiminimai“ Kaune buvo statoma dvejus metus. Šį vakarą premjerą panoro pamatyti daugybė kauniečių ir kitų žinomų Lietuvos žmonių.

Tarp publikos buvęs europarlamentaras Leonidas Donskis spektakliu sakė likęs sužavėtas.

„Ch.Sugihara buvo išskirtinė asmenybė Europos mastu. Lietuva gali tik didžiuotis, kad jis dirbo mūsų šalyje. Jis ne tik išgelbėjo 10 tūkstančių žmonių gyvybes, bet ir savo pavyzdžiu užkrėtė kitų šalių diplomatus“, -- sakė L.Donskis.

Filosofas pastebėjo, kad oratorijoje buvo jaučiamas stiprus lietuviškos kultūros pradas, susiliejęs su modernia ir tradicine japonų kultūra.

„Patiko tai, kad skambėjo labai moderni japonų kompozitoriaus sukurta muzika, su ja derėjo puikių lietuvių solistų ir muzikantų pasirodymai. Įdomu buvo tai, kad oratorijoje panaudotas ir tradicinis japonų instrumentas. Įspūdinga, kad kultūra gali suvienyti kelių tautų žmones“, -- sakė L.Donskis.

Japonijos diplomatas Ch.Sugihara 1939 – 1940 m. rezidavo Lietuvoje, Kaune, ir išgelbėjo tūkstančių žmonių gyvybes.

Oratorijos kūrėjai stengėsi atskleisti ne tiek konsulo gyvenimo detales, kiek bet humanistinį jo poelgį. Veiksmas vyko mūsų dienomis ir lemtingais 1939 – 1940 m. Vaizduotas menamas Ch.Sugiharos susitikimas su Lietuva.

Oratorijai muziką sukūrė kompozitorius Atsuhiko Gondai, libreto autorius Rimvydas Stankevičius, dirigentė Tomomi Nishimoto, režisierius Shudo Ikoh.

Vaidmenis sukūrė solistai Rafailas Karpis, Vladimiras Prudnikovas, Jovita Vaškevičiūtė, Gunta Gelgotė.

Oratoriją atliko Kauno miesto simfoninis orkestras, kamerinis choras „Brevis“, Kauno berniukų choras „Varpelis“, Vytauto Didžiojo universiteto studentai. Tradiciniu japonišku instrumentu koto grojo Yoko Nishi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.