Dokumentinis filmas „Lituanicos paslaptis“ – naujas žvilgsnis į legendą

Ketvirtadienį, sausio 9 d., 18 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungoje režisierius Remigijus Sabulis pristatys savo pirmąjį ilgametražį dokumentinį filmą „Lituanicos paslaptis“. R.Sabulis, žinomas teatro ir kino aktorius, 1983 metais suvaidino lakūną Steponą Darių režisieriaus Raimondo Vabalo vaidybiniame filme „Skrydis per Atlantą“. Praėjus trims dešimtmečiams jis grįžo prie temos, bet jau kaip režisierius, tiriantis, ar vis dar svarbi S.Dariaus ir Stasio Girėno transatlantinio skrydžio legenda naujajai lietuvių kartai.

Kadras iš filmo "Lituanicos paslaptis".
Kadras iš filmo "Lituanicos paslaptis".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 6, 2014, 8:44 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:33 PM

Menininkas įsitikino, kad net praėjus 80 metų nuo „Lituanicos“ skrydžio, žinios apie jį vis dar menkos, o pati katastrofa gerokai mistifikuota.

Remdamasis lakūnų dienoraščiais, naujausių archyvų dokumentais, specialistų išvadomis, R.Sabulio filmas pasakoja apie du  XX amžiaus vyrus, kurie prasmingai nugyveno savo gyvenimą ir tapo tautos didvyriais.

Nuo ko prasideda legenda? Kokios tikrosios katastrofos priežastys? Į šiuos klausimus bando atsakyti ir filosofai, ir aviacijos istorijos specialistai, savo gyvenimą paskyrę S.Dariaus ir S.Girėno skrydžiui nagrinėti.

Pasakojimas nukelia žiūrovus į XX a. pradžią, trečiąjį dešimtmetį. Tuo laiku S.Darius – karo lakūnas, emigrantas, lietuvis, jau planuojantis skrydį per Atlantą.

Šis filmas, kaip teigia režisierius, ne apie dviejų lietuvių kilmės amerikiečių žūtį. Filmas – apie jų nemirtingą skrydį per Atlantą.

50 minučių trunkantis filmas „Lituanicos paslaptis“ sukurtas „Studijoje 2“, nufilmavo operatorius Kęstas Plevokas, muziką kūrė Kipras Mašanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.