Artistų gyvenimas baigiasi ir orkestro duobėje

„Prisiminkite: operoje mirtis yra šalia“, – perspėjo kolegas švedų teatralas Mathias Clasonas, nudardėjęs nuo scenos su filmavimo kamera ne bet kur, o garsiajame Miuncheno teatre. Viename geriausių pasaulio operos teatrų Miunchene praeityje įvykusi nelaimė yra nusinešusi įžymybės Jeano Pierre’o Ponelle’io gyvybę. Prancūzų režisierius mirtinai susižalojo įkritęs į orkestro duobę. Įdomu, kad abiem atvejais aukos smigo žemyn ne iš aukštybių, o nuo scenos krito į kupiną žmonių ir instrumentų teatro „baseiną“. Mat orkestro duobė retai būna apdengiama lubomis ar apsauginiu narvu – tai pakenktų garso kokybei.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė ("Lietuvos rytas")

Jan 7, 2014, 5:52 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:34 PM

Tad dar ir šiandien operos teatruose, ypač besivystančių šalių, dažnos beprasmės žūtys.

Kūrėjus pražudė uolumas

Pernai ne viena tragedija buvo užfiksuota Rusijoje, neminint plačiai nuskambėjusio incidento Maskvos Didžiajame teatre, kai jo vadovas Sergejus Filinas buvo sužalotas sieros rūgštimi.

Tame pačiame teatre liepą žuvo orkestro smuikininkas Viktoras Sedovas – jis anksti ryte įkrito į ventiliacijos šachtą.

Muzikantas norėjo pamiklinti rankas prieš repeticiją. Orkestro duobė buvo iškelta iki scenos lygio, kad patogiau darbuotųsi valytoja. Ji ir paliko atvirą šachtą, į kurią žnektelėjo V.Sedovas.

Balandį Permės operos ir baleto teatre per „Pero Giunto“ repeticiją į operos duobę įkrito ir užsimušė 33 metų teatro direktorė Olga Ens. Moteris neseniai buvo pradėjusi eiti atsakingas pareigas, teikė daug vilčių.

Teatras viso labo sumokėjo už jos laidotuves ir palaikų pervežimą į kitą miestą.

Netektys Argentinoje

Nesaugia vieta teatralams tapo Buenos Airių „Teatro Colon“ po 2010-ųjų rekonstrukcijos. Darbuotojai atakuoja šio teatro administraciją įvairiais skundais.

Pernai jų nepasitenkinimas virto audringu protestu, kai gruodį „Teatro Colon“ krisdamas iš didelio aukščio užsimušė 18-metis scenos darbininkas. Dėl įvykio buvo atšaukta „Kaukių baliaus“ premjera.

Dvi metų jubiliatų aukos

Negana to, keli mėnesiai iki šios tragedijos pasaulį apskriejo žinia apie „Teatro Colon“ soprano Florencios Fabris netikėtą mirtį scenoje.

Gyvybinga 38 metų moteris pasijuto prastai dainuodama Giuseppe Verdi „Requiem“.

Tačiau artistė atsisakė palikti sceną ir dėl G.Verdi 200 metų gimimo sukakties paaukojo gyvybę. F.Fabris buvo diagnozuota smegenų aneurizma.

Ne vieną gyvybę yra nusinešusi kito praėjusių metų jubiliato Richardo Wagnerio muzika, reikalaujanti iš atlikėjų ypatingos fizinės ir psichologinės ištvermės. Ją interpretuodami sukniumba dirigentai, praranda balsus solistai, lūžta dekoracijos.

Pernai atliekant R.Wagnerį būta aukos ir žiūrovų salėje. 71 metų pensininkas nepakilo iš savo vietos po kompozitoriaus „Dievų sutemų“ antrojo veiksmo Bairoito festivalyje. Medikai nustatė, jog buvusį policininką ištiko natūrali mirtis.

Tą patį spektaklį matęs žiūrovas, komentuodamas tragediją, apgailestavo, kad velionio paskutinės gyvenimo akimirkos prabėgo žiūrint nedovanotinai sudarkytą R.Wagnerio šedevrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.