Laisvės gynėjų dienai – J.Domarko diriguojamas koncertas

Sekmadienį, sausio 12-ąją, minint Laisvės gynėjų dieną, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) nuskambės didingas Ludwigo van Beethoveno kūrinys „Missa solemnis“ (Iškilmingosios mišios). Prie dirigento pulto stos maestro Juozas Domarkas, šio kompozitoriaus muzikai skyręs bene visą savo kūrybinį kelią.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:56 PM

J.Domarkas į Lietuvos kultūros istoriją įėjo kaip dirigentas, parengęs visas devynias L.van Beethoveno simfonijas, o „Missa solemnis“, anot maestro, jo repertuare yra nuo pat jaunystės.

„Jau 50 metų be atokvėpio dirbu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, rudenį sukanka pusės amžiaus darbo jubiliejus. Regis, ne ką mažiau metų diriguoju ir „Missa solemnis“. Esu šį opusą atlikęs ne tik Lietuvoje ir ne vien su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, bet ir anuometiniame Leningrade, Maskvoje, daugelyje kitų miestų su įvairiais orkestrais ir chorais“, - sako maestro.

Nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje maestro J.Domarkas - nedažnas svečias, tačiau visada laukiamas.

„Gerai pažįstu Operos ir baleto teatro orkestrą. 1985 m. buvau parengęs Georges'o Bizet operą „Karmen“, 1997 m. dirigavau Maurice'o Ravelio vienaveiksmį baletą „Dafnis ir Chloja“ bei G. Bizet-Rodiono Ščedrino „Karmen“. Beje, anuomet pavyko surengti ir Nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro koncertą Filharmonijoje atliekant itin technišką, sudėtingą, virtuozišką „Dafnio ir Chlojos“ partitūrą“, - sakė J.Domarkas.

Pasak maestro, „Missa solemnis“ - labai komplikuotas kūrinys, vienas iš L.van Beethoveno paskutinių opusų. Jis ypač sudėtingas dainininkams. Tačiau visi atlikime dalyvausiantys solistai turi savo vardą ir vietą tiek mūsų kultūroje, tiek svetur. Šie dainininkai buvo ir maestro pasirinkimas.

L. van Beethoveno „Missa solemnis“ atliks solistai Joana Gedmintaitė, Ieva Prudnikovaitė, Kristianas Benediktas ir Liudas Norvaišas, Kauno valstybinis bei Operos ir baleto teatro chorai.

Maestro teigia, kad orkestro vaidmuo šiame kūrinyje gal kiek mažesnis nei L.van Beethoveno simfonijose, „tačiau tai nesumažina kokybės reikalavimų. Juk L.van Beethoveno muzikos skambesys visiems puikiai žinomas“.

„Missa solemnis“ - tai kūrinys, kuriam atskleisti reikalingas visų atlikėjų meistriškumas, pradedant būgnininku ir baigiant dirigentu“, - apibendrino maestro J.Domarkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?