Premjeras jubiliejų mininčiai I.Veisaitei: „Galime tituluoti jus Lietuvos ambasadore de facto iki gyvos galvos“

Literatūrologę, teatrologę, visuomenės veikėją Ireną Veisaitę 85-ojo jubiliejaus proga ketvirtadienį pasveikino premjeras Algirdas Butkevičius. Jis padėkojo profesorei už esamus ir būsimus darbus Lietuvai, linkėdamas ir toliau dosniai dalytis savo išmintimi ir asmenybės šviesa.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-09 09:36, atnaujinta 2018-02-17 19:02

„Esate asmenybė, įprasminanti Lietuvos sąžinės epochą. Nes jūsų gyvenimas - istorinių pakilimų ir skaudžių praradimų liudininkas. Jūs daug prisidėjote prie Lietuvos kultūros puoselėjimo, šios srities dvasinių lobių - tikriausių ir vertingiausių turtų - kaupimo ir saugojimo.

Jūsų garbingas vardas žinomas Lietuvoje ir toli už jos ribų. Žinomas taip plačiai, kad galime Jus tituluoti Lietuvos ambasadore de facto iki gyvos galvos.

O juk tam, kad taptum tokiu autoritetu, neužtenka vien išsilavinimo, intelekto. Dar reikia būti drąsiam, gebėti sakyti tiesą į akis ir kartu būti tolerantiškam. Reikia būti tokiam kaip jūs - mūsų pasididžiavimas ir pavyzdys visiems. Oriai atstovauti savo tautai ir mylėti Tėvynę Lietuvą, matyti visas jos spalvas pasauliniame kontekste“, - sakoma Vyriausybės vadovo sveikinime.

2012-aisiais Vokietijos Goethe's institutas apdovanojo I.Veisaitę Goethe's medaliu už viso gyvenimo veiklą, kuri buvo varomoji vokiečių ir lietuvių kultūrinių mainų jėga, už jos kūrybiškumą ir pilietinę drąsą sakyti tai, kas ne visiems patinka.

I.Veisaitė - viena garsiausių Lietuvos inteligentijos atstovių. Maskvoje studijavo germanistiką, tuomečiame Leningrade (dabar Sankt Peterburgas) apgynė disertaciją apie vėlyvąją Heinricho Heine's lyriką. 1953-1997 m. I.Veisaitė buvo tuomečio Vilniaus pedagoginio instituto (dabar Lietuvos edukologijos universitetas) docentė, dėstė Vakarų Europos ir vokiečių literatūros istoriją. 1999 m. ji tapo Vilniaus pedagoginio universiteto garbės profesore.

I.Veisaitė paskelbė per 200 straipsnių Lietuvos ir užsienio spaudoje, yra daugybės vadovėlių bendraautorė ir kelių knygų sudarytoja. I.Veisaitė vadovavo Thomo Manno kultūros centrui Nidoje, iki 2011 m. buvo tarptautinio Th. Manno festivalio, kuriame iki šiol aktyviai dalyvauja, kuratoriumo narė. 2011 ir 2012 m. buvo Goethe's instituto rengiamų tarptautinių jaunimo debatų globėja Lietuvoje.

„Užsienio kalbos suvaidino lemtingą vaidmenį mano gyvenime“, - pripažįsta I.Veisaitė, puikiai kalbanti ne tik vokiečių, lietuvių, rusų, anglų ar jidiš kalbomis, bet ir lenkiškai, prancūziškai bei estiškai.

I.Veisaitė yra apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, 2002 m. pelniusi Metų tolerancijos žmogaus titulą, kurį suteikia Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, 2006 m. - Barboros Radvilaitės medalį už ypatingus nuopelnus kultūrai ir švietimui, 2008 m. - Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos garbės ženklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.