Gedului – klasikos šedevrai

Laisvės gynėjų diena svarbiose sostinės scenose bus paminėta dviem didingais simfoniniais koncertais.

Maestro J.Domarkas – labai retas svečias prie LNOBT dirigento pulto.<br>D.Matvejevo nuotr.
Maestro J.Domarkas – labai retas svečias prie LNOBT dirigento pulto.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Sostinė”

Jan 11, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:30 PM

„Mes, muzikos tarnai, savąja meistryste prisidedame puoselėdami visiems brangią atmintį“, – svarbaus koncerto išvakarėse kalbėjo maestro Juozas Domarkas.

Kūrinys lydi nuo jaunystės

Sausio 12 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) J.Domarkas diriguos vieną paskutinių Ludwigo van Beethoveno šedevrų – „Missa solemnis“ („Iškilmingosios mišios“) solistams, dviem chorams ir orkestrui.

Maestro interpretuoja paskutinio Vienos klasiko muziką visą ilgą savo kūrybos kelią. Jis yra parengęs visas devynias L.van Beethoveno simfonijas, o „Missa solemnis“ diriguoja nuo jaunystės.

„Rudenį sukaks pusės amžiaus jubiliejus, kai dirbu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO). Regis, ne mažiau metų atlieku ir „Missa solemnis“, – spėjo LNSO vadovas J.Domarkas.

Šį L.van Beethoveno opusą jis dirigavo ne tiktai Lietuvoje, tačiau ir anuometiniame Leningrade, Maskvoje, daugelyje kitų miestų įvairiems orkestrams ir chorams.

Prie LNOBT dirigento pulto maestro stoja nedažnai, bet teatro orkestrą pažįsta.

1985-aisiais jis rengė LNOBT Georges’o Bizet operos „Karmen“ premjerą, 1997-aisiais dirigavo Maurice’o Ravelio vienaveiksmį baletą „Dafnis ir Chloja“ bei G.Bizet ir Rodiono Ščedrino „Karmen“.

Jaudins kančios motyvais

„Kad ir koks puikus būtų orkestras, kiekvienam kūriniui, juolab „Missa solemnis“, reikia įdirbio, tarpusavio susiklausymo, – pabrėžė J.Domarkas. – Tai veikalas, kurį atliekant reikia visų atlikėjų – pradedant būgnininku ir baigiant dirigentu – meistriškumo.“

Anot maestro, itin sudėtingos, kupinos netikėtų vingių ir šuolių yra dainininkų partijos. Dėl to jis subūrė itin stiprų solistų ansamblį. „Missa solemnis“ atliks Joana Gedmintaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Vaidas Vyšniauskas (tenoras) ir Liudas Norvaišas (bosas).

„Orkestro vaidmuo šiame kūrinyje kiek kuklesnis nei L.van Beethoveno simfonijose, bet tai nesumažina kokybės reikalavimų. Pačią temą – religinius, Kristaus kančios motyvus – reikia perteikti itin jautriai“, – aiškino dirigentas.

J.Domarko mostui paklus ir Kauno valstybinis (meno vadovas Petras Bingelis) bei LNOBT (vadovas Česlovas Radžiūnas) chorai.

Dainuos trys chorai

Sausio 13-ąją Vilniaus Kongresų rūmuose skambės vienas sunkiausių ir gražiausių romantizmo epochos chorinių kūrinių – Johanneso Brahmso „Vokiškasis requiem“.

Jis suburs scenoje net tris chorus – berniukų ir jaunuolių kolektyvą „Ąžuoliukas“, valstybinį chorą „Vilnius“ ir Šiaulių kamerinį chorą „Polifonija“.

Dainininkams talkins Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas „Ąžuoliuko“ vadovo kompozitoriaus Vytauto Miškinio.

„Vokiškasis requiem“ – iššūkis visiems atlikėjams. Jau beveik du šimtmečius šis kūrinys nepalieka abejingų nei klausytojų, nei muzikantų. Sausio 13-ąją šis šedevras suskambės taip, kaip dar nėra skambėjęs“, – žadėjo profesorius V.Miškinis.

Solo partijas koncerte atliks sopranas Asta Krikščiūnaitė ir baritonas Kostas Smoriginas. („Sostinė“)

„Missa solemnis“ LNOBT skambės sausio 12 d. 18 val., bilietų kaina – 20–130 Lt.

„Vokiškasis requiem“ Kongresų rūmuose – sausio 13 d. 19 val., bilietų kaina – 34–79 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.