Artistai kels puotą vaikų vaizduotei

Nuo pirmadienio „Menų spaustuvę“ Vilniuje užims „Kitoks teatras vaikams“ – šiltas ir linksmas spektaklių vaikams festivalis. Visą savaitę „Menų spaustuvė“ savo erdves atiduoda tarptautiniam teatro festivaliui „Kitoks teatras vaikams“, kurio metu laukia ir pačių mažiausių žiūrovų, ir paauglių. Sausio 13–20 d. greta lietuvių artistų vaikams vaidins trupės iš Lenkijos, Vokietijos, Danijos, Švedijos. Kiekvieną spektaklį pratęs dirbtuvėlės, pokalbiai, žaidimai su artistais, kurie lavins vaikų kūrybinę fantaziją.

Suomių spektaklis „Pašalietis“ gali tapti tikru atradimu paauglių publikai.<br>„Menų spaustuvės“ nuotr.
Suomių spektaklis „Pašalietis“ gali tapti tikru atradimu paauglių publikai.<br>„Menų spaustuvės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Jan 13, 2014, 10:11 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:17 PM

Festivalio rengėjai pakvietė tokius spektaklius, kad vaikai ne tik sužinotų negirdėtų istorijų, bet ir pamatytų, kokius stebuklus scenoje gali sukurti naujos technologijos.

Kviečia skanauti kartu

„Atofri Theatre“ iš Lenkijos atvažiuoja su muzikiniu spektakliu „Ponas Satie – pagaminta iš popieriaus“, pelniusiu ne vieną apdovanojimą.

Kas tas ponas Satie? Tai pati muzika ir magiškas vaizdas, įkvėptas prancūzų kompozitoriaus Eriko Satie. Popierius, fortepijonas ir vaizduotė – štai ir spektaklis 1–5 metų vaikams.

Trupė iš Vokietijos „tanzfuchs PRODUKTION“ parodys vaidinimą mažiausiems „Niam-niam!“. Jame – šokančios lėkštės, plepūs patiekalai, šaukštų dainos, subtilus kiaušinio šokis.

Aktoriai kviečia žiūrovus prie stalo mėgautis šia puota kartu. Valgymo, malonaus čepsėjimo garsai bus įrašyti ir susilies su muzika.

Papuošti „Kitokio teatro vaikams“ repertuarą trupėmis iš Skandinavijos padeda „Nordic Culture Fund“. O Skandinavijos teatras vaikams turi senas ir įdomias tradicijas, kurios nuolat atsinaujina.

Klounas stebi žmones

Danijos „Teatret Kimbri“ ir jų lėlių spektaklis „Kaip gyveni?“ 6–11 metų vaikams papasakos istoriją, kaip dviejų bičiulių gyvenime atsiranda trečias – nepažįstamasis lagamine. Jis nekalba jų kalba, taip kyla keisčiausių nesusipratimų.

Spektaklis „Pašalietis“, kurį parodys Suomijos trupė „The Amazing Magic Theatre & TT13“, naudojanti 4D technologijas, gali būti tikras atradimas žiūrovams nuo 14 metų.

Pašalietis – ne šio pasaulio vyrukas. Jis stebi žmones ir jų gyvenimo ritmą naiviomis klouno akimis. Šiame spektaklyje siejama magija, specialieji efektai ir nebyliojo kino komikų triukai.

Švedijos „Carrasco Dance Company“ atvyksta su šokio spektakliu „Bartolomeo“, skirtu paaugliams. Įvairiomis šokio technikomis ekspresyviai ir su humoru atskleidžiama moterų draugystė ir jų emocijos.

Artistai nori bendrauti

Festivalis parodys ir naujus Lietuvos kūrėjų darbus. „Menų spaustuvė“ primins vieną geriausių savo spektaklių šeimai – 3D animacijos spektaklį „Tėčio pasaka“, kuris nukelia į stebuklingą ir spalvotą „:-PbPbP“ šalį. Tai grupės „PetPunk“ ir teatro laboratorijos „Atviras ratas“ bendras darbas.

Stalo teatras suvaidins bene linksmiausią savo pasirodymą – „Tarmių stalas“.

Retai sostinėje pasirodantys svečiai iš pajūrio – Klaipėdos lėlių teatras – atvyksta su jaukiais spektakliais „Sudaužytas kiaušinis“ ir „Arbatėlė“.

Šokio teatras „PADI DAPI Fish“ į festivalį atveš „Baltosios lopšinės“ premjerą.

Pasibaigus spektakliams nereikia skubėti namo, nes „Kitoks teatras vaikams“ – tai toks festivalis, kuriame suvaidinę artistai pasilieka bendrauti su žiūrovais. Su mažiausiais – žaisti, su vyresniaisiais – pasiginčyti, pabandyti kurti savus scenarijus, dekoracijas ir spektaklius.

Pagaliau juk teatrams, vaidinantiems jauniausiems žiūrovams, labai svarbu sužinoti, ar jų darbas patinka, ar jaudina, ar nenuvilia lūkesčių.

Laukia žaidimai ir kūrybos dirbtuvės

Mažiausiems skirtuose festivalio spektakliuose vaikai galės laisvai ropoti po sceną, o po pasirodymo žaisti kartu su kūrybine komanda.

Šiek tiek vyresnių žiūrovų po kiekvieno pasirodymo laukia skirtinga veikla. Po spektaklio „Tėčio pasaka“ vaikai kurs animacinį filmą, patys jame vaidins. Po lėlių spektaklio „Sudaužytas kiaušinis“ galės sukurti savo lėles ir žaisti šešėlių teatrą namuose.

Po spektaklio „Kaip gyveni“ Architektūros fondas kvies į kūrybinę improvizaciją „Aš ir...“. Dirbtuvių metu vaikai kurs savo gyvenimo scenografiją, kupiną džiaugsmo, įsimintiniausių įvykių ir artimiausių žmonių, o iš sukurtų maketų bus sudėliota vaikų gyvenimo siena.

Spektaklio „Tarmių stalas“ komanda kvies mokytis įvairių tarmių ir kartu sukurti tarmišką originalią pasaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.