Fotomenininko kelionė K.Donelaičio takais

Prospekto galerijoje Vilniuje trečiadienį duris atvers fotomenininko Arturo Valiaugos paroda „Ilgesio žemė“, kviesianti pažvelgti į Kristijono Donelaičio Mažąją Lietuvą šių dienų kontekste. Menininko nuotraukos žvelgia į Karaliaučiaus krašto vietoves, susijusias su lietuvių literatūros pradininko gyvenimu ir darbu. A.Valiauga savo darbų kontekstu pasirinko K.Donelaičio „Metus“, darbuose fiksuodamas nunykusius architektūros fragmentus, buities elementus, žmonių gyvenimą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 13, 2014, 11:15 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:12 PM

Anot projekto vadovės Eglės Deltuvaitės, vienas jauniausių ir universaliausių šalies fotomenininkų kuria sudėtingą dialogą apie mūsų tapatybės suvokimą, istorijos įvykių vertinimą, kolektyvinę atmintį, interpretuodama vieną sudėtingiausių lietuvių literatūros kūrinių, savo darbais klausdamas, ar egzistuoja amžinos vertybės ir amžinos klaidos.

„Subjektyvūs fotodokumentai, tik šiek tiek, tik krašteliu paliečiantys istoriją, sekantys K.Donelaičio biografijos žingsniais, tampa šių dienų Karaliaučiaus krašto metraščiu“, - teigia E.Deltuvaitė.

Fotomenininko A.Valiaugos teigimu, ši paroda – tai peizažas krašto, šiandien vis dar aptverto tvora. Čia pakliuvus apima nerimas, iš prigimties atpažįstamas saulėtekiais medžių viršūnėse, vaiskia pavasario žaluma, vasarvidžio kvapais, rudens klampyne vieškelyje ir balta žiemos tyla. Nepaisant to, anot menininko, tai kraštas, išsaugojęs Mažosios Lietuvos legendą ir K.Donelaičio atminimą.

A.Valiauga 1990 metais baigė Vilniaus technologijos technikumą, įgijo fotografo specialybę, vėliau dirbo fotografu Vilniaus Gedimino technikos universitete, reklamos ir leidybos srityse. Šiuo metu dėsto Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje.

Menininkas nuo 1993 metų dalyvauja fotografijos meno parodose bei projektuose, surengė 25 personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje bei dalyvavo daugiau nei 50 grupinių parodų. A.Valiauga yra pelnęs Fotomenininkų sąjungos premiją už novatoriškumą ir fotografijos meno plėtotę.

A.Valiauga yra monografijų „Jezusmarija, mama ir visa kita“, „Tylusis identitetas“, „Tarp krantų“ autorius. Sausio 22 dieną bus pristatoma naujausia šiam projektui skirta menininko knyga „Apie Ilgesio žemę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.