Savaitės renginių gidas: nuo „Requiem“ iki kruvinų vestuvių

Pastaroji kultūros renginių savaitė prasideda nuo pat pirmadienio, kuris teatrams ir koncertinėms įstaigoms paprastai būna poilsio diena. Mat sausio 13-oji, kaip jau įprasta, minima ne tik oficialiais renginiais, bet ir koncertais. Teatro mėgėjų šią savaitę lauks premjeros, o operos gerbėjai turėtų nepraleisti progos pamatyti vienintelį kartą šį sezoną rodomo Richardo Wagnerio „Skrajojančio olando“ su kviestiniu solistu.

Scena iš Vilniaus mažojo teatro spektaklio "Kruvinos vestuvės". Akt. D.Overaitė ir T.Stirna.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Scena iš Vilniaus mažojo teatro spektaklio "Kruvinos vestuvės". Akt. D.Overaitė ir T.Stirna.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:52 PM

VILNIUS. Kongresų rūmuose pirmadienį 19 val. berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ bei kiti atlikėjai atliks vieną sudėtingiausių chorinės muzikos kūrinių – romantizmo kompozitoriaus Johanneso Brahmso „Vokiškąjį requiem“. Laisvės gynėjų dienos proga rengiamame koncerte dalyvaus valstybinis choras „Vilnius“, Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, Valstybinis simfoninis orkestras, solistai Asta Krikščiūnaitė ir Kostas Smoriginas. Diriguos Vytautas Miškinis. Šis kūrinys yra itin sudėtingas iššūkis visiems muzikantams, tačiau kartu tai išskirtinė muzika, nepaliekanti abejingų klausytojų jau du šimtmečius.

Sausio 15 ir 16 d. 18 val. 30 min. Vilniaus mažasis teatras parodys pirmąją šių metų premjerą - režisieriaus Pauliaus Ignatavičiaus spektaklį pagal ispanų poeto ir dramaturgo Federico Garcios Lorcos pjesę „Kruvinos vestuvės“. Remiantis tikrais faktais parašyta tragedija režisieriaus dėmesį patraukė savo išgrynintu žvilgsniu į aistrą, meilę, likimą ir mirtį. Spektaklyje – individo ir visuomenės, miesčioniškos moralės ir nevaldomos žmogiškos prigimties konfliktas. Antra vertus, tai odė meilei.

Sausio 16 d. 18 val. 30 min. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje - R.Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“. Pagal seną vokiečių legendą apie amžinos ištikimybės ieškantį jūreivį, iki amžių galo pasmerktą klajoti jūromis, kurio ramybę grąžinti tegali pasiaukojanti moters meilė, sukurtoje operoje dainuos iš Vokietijos atvykęs solistas Almas Švilpa, pagarsėjęs R.Wagnerio kūrinių interpretuotojas.

Ką tik prasidėjusiems Kristijono Donelaičio metams menininkai skirs teatralizuotą muzikos, poezijos ir dailės šventę „Metai atveria vartus“ sausio 16 d. 16 val. Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salėse „Titanikas“. Renginys sutelks Lietuvos poetus, kompozitorius ir gausų būrį vaizduojamųjų menų atstovų, jame nuskambės penkios specialiai šiai progai sukurtos poezijos ir muzikos kūrinių premjeros, bus pristatytos dvi parodos: „Šimtmečio portretas“ ir „Istorinis „Metų“ kostiumas“.

K.Donelaičio temai skiriama ir sausio 15-ąją 17 val. 30 min. Prospekto galerijoje atidaroma fotomenininko Arturo Valiaugos paroda „Ilgesio žemė“, kviečianti pažvelgti į Mažąją Lietuvą šių dienų kontekste. Nuotraukose užfiksuoti nunykę architektūros fragmentai, buities elementai, žmonių gyvenimas. Subjektyvūs fotodokumentai, tik krašteliu paliečiantys istoriją, sekantys K.Donelaičio biografijos žingsniais, - tarsi šių dienų Karaliaučiaus krašto metraštis.

„Menų spaustuvėje“ sausio 13-20 d. vyks triukšmingiausias festivalis „Kitoks teatras vaikams“. „Menų spaustuvės“ erdvės atsivers žaidimams, pažinimui, kūrybinėms fantazijoms. Festivalyje dalyvaus trupės iš Lenkijos, Danijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos ir Lietuvos. Mažiausiems teatro mėgėjams skirtuose spektakliuose vaikai galės ropoti po sceną, o po pasirodymų žaisti su kūrybinėmis komandomis.

Sausio 18 d. 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje - muzikos pynė nuo čigoniškų melodijų iki koncerto smuikui.  Lietuvos
nacionalinis simfoninis orkestras, smuikininkas Aleksandras Sitkoveckis, altininkas Arūnas Statkus, diriguojami Roberto
Šerveniko, atliks XIX ir XX a. kompozitorių Arthuro Fotte's, Felixo Mendelsohno-Bartholdy, Pablo de Sarasate's ir Gustavo 
Holsto kūrinius.  Filharmonijos svečias - smuikininkas A.Sitkoveckis iš Didžiosios Britanijos.  Lordas Yehudi Menuhinas, išgirdęs
aštuonerių metų Aleksandrą griežiantį su kameriniu orkestru Monpeljė, pakvietė jį mokytis į savo mokyklą, o sulaukęs 13-os
virtuozas jau koncertavo karalienei Elizabeth II ir karališkajai šeimai Bakingamo rūmuose.

KAUNAS. Sausio 16 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje viešės Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro varinių pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų grupių muzikantai. Jie, diriguojami norvegų dirigento Pero Kristiano Svenseno, pristatys programą „Orkestras iš arti“. Klausytojų laukia pažintis su pučiamųjų instrumentų skambesio įvairove: didingais maršais, švelniomis senosios muzikos melodijomis, tembro žaisme ir grakštumu lengvosios muzikos žanruose.

KLAIPĖDA. Klaipėdos koncertų salė ugdo savo pamainą ir sausio 17 d. 18 val. vaikus su tėvais kviečia paklausyti naujos muzikinės istorijos edukaciniame renginyje „Grojame pasakėčią“. Jame dalyvaus aktorius Linas Zubė ir Klaipėdos brass kvintetas. „Dangumi plaukia tūba. Iš jos tarsi iš dievo ausies išbyra ežiukas. Jam šalta. Išbyra saulė, debesys, jie transformuojasi į muzikos instrumentus. Byra medžiai, jie gal panašūs į kokius smuikus. Byra gėlės ir žolynai“, – taip prasideda L.Zubės sukurtas pasakojimas, kuriam spalvingą animuotą priešinių projekciją sukūrė Vidas Bizauskas, muziką – kompozitorė Laima Jedenkutė.

Kita šios savaitės klaipėdiečių premjera taip pat skirta vaikams. Sausio 19 d. 12 val. teatras „Lino lėlės“ atsinaujinančio Klaipėdos dramos teatro patalpose parodys spektaklį „Lietuviška pasaka apie tris seseris“ – subtilų, rafinuotą, elegantišką lėlių spektaklį apie kitokį, nestandartinį žmogų, vienų vadinamą kvailiu, kitų – išminčiumi.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.