E.Nekrošiaus premjerą „Jobo knyga“ matys ne vien sostinė

Teatre „Meno fortas“ vėl vyksta repeticijos – Eimunto Nekrošiaus aktoriai ruošiasi „Jobo knygos“ premjerai.  Jau kitą savaitgalį, sausio 24-26 dienomis spektaklis bus vaidinamas sostinės „Menų spaustuvėje“.

Scena iš "Jobo knygos".
Scena iš "Jobo knygos".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 2:03 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:26 PM

Pusantros valandos trukmės spektaklį E.Nekrošius sukūrė pagal vieną įstabiausių Senojo Testamento tekstų, draminę poemą apie kančios prasmę. Joje pasakojama apie dorą ir pamaldų Jobą, kuris prarado viską – šeimą, turtus, sveikatą – tačiau nesiliovė tikėjęs. Tai Dievas susiginčijo su Šėtonu, ir abu bando Jobo tikėjimą. Jobo istorija kelia klausimą, už ką kenčia dorieji.

Jobo vaidmenį režisierius paskyrė aktoriui Remigijui Vilkaičiui, savo buvusiam bendrakursiui, kuris vaidino jo spektakliuose „Kvadratas“, „Meiė ir mirtis Veronoje“, „Nosis“. Dievo vaidmenį kuria nuolatinis E.Nekrošiaus aktorius Salvijus Trepulis, o Šėtono – vakarykštis studentas Vygandas Vadeiša.

Rugsėjo mėnesį E.Nekrošiaus spektaklio eskizą pamatė Italijos žiūrovai Vičencos mieste, muziejiniame „Olimpico“ teatre. E.Nekrošius antrą sezoną yra šio teatro „Klasikos spektaklių ciklo“ meno vadovas.

Lapkritį „Jobo knygą“ režisierius repetavo Rusijoje, netoli Maskvos esančioje Liubimovkoje, kur išsaugota aktoriaus ir pedagogo Konstantino Stanislavskio sodyba su vasaros teatro paviljonu. E.Nekrošiaus repeticijos buvo atviros teatro profesionalams. Lietuvių režisieriaus darbas  su „Jobo knyga“ traukė į Liubimovką ir patyrusius teatro specialistus, ir jaunus aktorius, režisierius, daugybę teatrinių mokyklų studentų.

„Meno fortas“ jau gavo ir pirmąsias recenzijas, kuriose pabrėžiama jausminga E.Nekrošiaus teatro kalba. Rašoma, kad  amžinieji Šventojo Rašto tekstai lietuvių aktorių lūpose skamba šiuolaikiškai ir aktualiai.

Anot vieno italų kritiko, geniali R.Vilkaičio vaidyba Jobo kančioje įkūnija visų žmonijos istorijos aukų kančias.

Maskviečiai kritikai teigia, kad „Jobo knyga“ turėtų tapti vienu galingiausių ir įtaigiausių E.Nekrošiaus spektaklių, o R.Vilkaičio vaidmenį vadina žygdarbiu.

Taip pat spektaklyje vaidina Vaidas Vilius, Darius Petrovskis, Marija Petravičiūtė ir Beata Tiškevič. Dekoracijas sukūrė Marius Nekrošius, kostiumus – Nadežda Gultiajeva. Spektaklio muzikinį apipavidalinimą E.Nekrošius patikėjo populiariam šiuolaikinės elektroninės muzikos kūrėjui Leonui Somovui.

Vasario 14 d. dieną „Jobo knyga“ bus vaidinama Alytaus kultūros ir komunikacijų centre. Planuojama, kad dar šį pavasarį „Meno fortas“ su naujuoju E.Nekrošiaus spektakliu aplankys ir daugiau Lietuvos miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.