Skandalas dėl premijos rašytoją I.Jonušytę įžeidė, bet nesugniuždė

Dvylika metų tarp Lietuvos, Amerikos, Anglijos, Graikijos ir Belgijos gyvenančią, dažnokai į gimtąjį Panevėžį pas tėvus sugrįžtančią 32 metų rašytoją Indrę Jonušytę pastaruoju metu sukrėtė dvi naujienos: gera ir bloga.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2014-01-15 14:46, atnaujinta 2018-02-17 12:26

Iš pradžių Indrė buvo informuota, kad už naujausią savo knygą – novelių rinkinį „Prašau, nesudaužyk mano širdies“ – jai paskirta 2013 metų išeivijos rašytojo Kazimiero Barėno literatūros premija. Tačiau netrukus gerą naujieną pakeitė prastesnė: jaunoji rašytoja sužinojo, kad premijos nebegaus – ji atšaukiama.

Paaiškėjo, kad 2013 metų K.Barėno premija apskritai niekam nebus teikiama. Išplatintame oficialiame pranešime susidariusios situacijos aiškinimas skambėjo visai neaiškiai. Esą šis nesusipratimas kilo dėl „premijos komiteto darbe atsiradusių procedūrinių problemų, kurių negalima išspręsti nepakeitus premijos nuostatų“.

Buvo suplanuoto iškilmės

Ketvirtadienį Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės – Bitės viešojoje bibliotekoje jau buvo suplanuotos premijos teikimo iškilmės. Joms buvo kaip reikiant pasiruošta: pakviesti garbingi svečiai, suplanuotas Naujamiesčio kultūros centro pučiamųjų orkestro pasirodymas. Autorei turėjo dar būti įteikta 2100 litų piniginė premija.

Renginys nebuvo atšauktas, tačiau jo paskirtį teko pakeisti. Dabar pranešama apie numatomas I.Jonušytės naujos knygos sutiktuves. Autorė jau yra išleidusi penkias knygas, keturi iš jų – romanai apie meilę. Pirmasis – 1999 metais išėjęs erotinis romanas „Rožių sala“. Po to sekė dar trys kelionių, meilės ir gyvenimo būdo romanai „Angelų žaidimai“, „Jūros akmenukų karoliai“, „ Baltas šešėlis“.

Tarp džiaugsmo ir kartėlio

– Indre, kaip jautėtės, kai paaiškėjo, kad jau paskirtą K.Barėno premiją atšaukė ir jos nebegausite?

– Įdomiai viskas pasisuko. Kai pranešė, kad man skirta premija, apsidžiaugiau. Negalėjau patikėti. Sakiau, gal kokia klaida? Bet kartu labai didžiavausi. Tuo mano įvertinimu didžiavosi ir mama, rašytoja Tilė Vakarė. Dėl tos premijos paankstinau savo atykimą iš Belgijos į Lietuvą.

Praėjusios savaitės penktadienį mums paskambino iš bibliotekos ir pranešė, kad premiją nebus teikiama. Jei būtų iš karto neskyrę, atrodytų, kad nieko tokio. Bet kai suteikė, paskui atėmė, pasijutau išties nelabai maloniai.

– Kaip jums paaiškino šį nesusipratimą?

– Niekas nieko neaiškino. Tik žinojau, kad taip įvyko dėl kažkokių procedūrinių dalykų.

– Turėdama omenyje jūsų knygos pavadinimą norėčiau paklausti, ar ši istorija nesudaužė jūsų širdies?

– Nesudaužė. Kol kas nesu išlepinta apdovanojimų. Bet jie tikriausiai manęs dar laukia ateityje. Kaip rašiau, taip ir toliau rašysiu. Juolab kad dabar kaip niekada anksčiau sulaukiu draugų, pažįstamų ir net nepažįstamų žmonių palaikymo. Jie sako, kad skaito mano knygas, kad jos jiems patinka. Ir tai man, kaip rašytojai, yra maloniausia.

Direktorė detektyvo nemato

Viena 2013-ųjų K.Barėno premijos skyrimo komisijos narių Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė sakė, kad I.Jonušytės pagerbimo renginys yra pirmasis šiais metais, kai Panevėžys paskelbtas Kultūros sostine.

„Jokio čia detektyvo nėra. Tačiau istorija tikrai nėra maloni. Nesmagu prieš autorę. Tačiau vienintelė paguoda, kad kartais keista reklama suteikia daugiau naudos nei saldus gyrimas. Komisijos nariams buvo išsiųstos knygos ir visa informacija. Tačiau kai kas iš komisijos pasipriešino sprendimui. Vienintelė išeitis liko niekam nebeskirti premijos ir pakeisti premijos skyrimo nuostatus“, – kalbėjo R.Maselytė.

Bibliotekos direktorė sakė, kad apie susiklosčiusią situaciją informuota ir Londone gyvenanti išeivijos rašytojo K.Barėno našlė Marija Barėnienė. „Ji mumis pasitiki“, – sakė R.MaselytėVienas.

Vienas K.Barėno premijos skyrimo komisijos narys, literatūrologas, docentas Regimantas Tamošaitis socialiniame tinkle parašė, kad laureato rinkimai vyko susirašinėjant internetu. Jis ir dar vienas komisijos narys, VDU doktorantas literatūrologas Ramūnas Čičelis balsavo už Vaivos Grainytės esė knygą „Pekino dienoraščiai“. Komisijos narė prozininkė Birutė Jonuškaitė sprendimo nepateikė. Už ką balsavo R.Maselytė ir panevėžietė poetė Elvyra Pažemeckaitė, jis teigė nežinojęs.

„Taigi du balsai buvo už V.Grainytę, du – nežinia už ką (matyt, už I.Jonušytę), vienas balsas nedalyvavo. 2014 01 09 d. gavau oficialų kvietimą į premijos teikimą I.Jonušytei, kuris mane nustebino, nes šią knygą laikiau silpniausia iš viso sąrašo, priskirtiną pramoginei literatūrai. Savo nuostabą dėl rinkimų rezultatų organizatoriams išreiškiau laišku, tuo pačiu prašydamas mane išbraukti iš komisijos, nes po I.Jonušytės knyga negaliu pasirašyti, tai mane diskredituoja kaip literatūrologą“.

Jis apgailestavo dėl nemalonių aplinkybių, dėl suklaidintos ir nuviltos I.Jonušytės, taip pat dėl, jo nuomone, pelnytos premijos negavusios V.Grainytės.

* * *

K.Barėno premijai pateiktos knygos

1. Marijaus Gailiaus novelių rinkinys „Šlapias spalis“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2012). Kandidatūrą teikė Lietuvos rašytojų sąjunga;

2. Indrės Jonušytės knyga „Prašau, nesudaužyk mano širdies“ („Magilė“, 2013). Kandidatūrą teikė skaitytojai;

3. Aurimo Novikovo trumposios prozos rinkinys „Nemiegantys“(„Edukologija“, 2012). Kandidatūrą teikė leidykla „Edukologija“;

4. Vaivos Markevičiūtės-Rykštėstrumposios prozos rinkinys „Paliktainiai“ („Edukologija“, 2012). Kandidatūrą teikė leidykla „Edukologija“;

5. Vytauto Varaniaus knyga „Tobula blyški mėnesiena“ („Edukologija“, 2012). Kandidatūrą teikė leidykla „Edukologija“;

6. Vaivos Grainytės esė knyga „Pekino dienoraščiai“ („Vaga“, 2012). Kandidatūrą teikė skaitytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?