Valdovų rūmų muziejus tikisi nemažėjančio lankytojų srauto

Šį mėnesį penkerių metų jubiliejų minintis Valdovų rūmų muziejus, į savo tikruosius namus persikėlęs tik pernai, 2013 metais sulaukė daugiau nei 170 tūkst. lankytojų. Muziejaus vadovai tikisi, jog besidominčiųjų muziejaus ekspozicijomis nemažės ir ateityje.

Valdovų rūmų darbuotojai pateikė savo veiklos apžvalgą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdovų rūmų darbuotojai pateikė savo veiklos apžvalgą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-16 13:13, atnaujinta 2018-02-17 11:17

Anot muziejaus direktoriaus Vydo Dolinsko, 2013 metų veikla pasidalijo į du etapus – iki atidarymo bei po jo. Pasak jo, muziejus buvo atidarytas per rekordiškai trumpą laiką net pasauliniu mastu – ekspozicijos, kurių plotas per 4 tūkst. kvadratinių metrų, buvo parengtos per 21 dieną. Kitas didelis pernykštis iššūkis Valdovų rūmams – pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginių sąlygų užtikrinimas. Iš viso čia įvyko 40 pirmininkavimo renginių.

V.Dolinsko teigimu, labiausiai džiugino tai, jog sulaukta didelio lankytojų dėmesio, o jie čia užsukdavo ne dėl mados, tačiau užsibūdavo po keletą ir daugiau valandų.

Pasak muziejaus vadovo, šiandieniam veikiančiam muziejaus korpusui 1–1,5 tūkst. lankytojų per dieną yra optimalus skaičius. Šiuo metu veikia dvi nuolatinės ekspozicijų erdvės.

Šiemet muziejus planuoja didelę gobelenų parodą iš privačių kolekcijų, kurią sudarys gotikos ir Renesanso gobelenai, apie 300 audinių. Taip pat jau rengiama bendra paroda su Dresdeno rūmais, deramasi su Luvro, Miuncheno muziejais. 2014 metais planuojama rengti keletą tarptautinių mokslinių konferencijų – Lietuvos ir Italijos 800 metų santykių istorijai, Oršos mūšio jubiliejui.

„Luvro muziejus pernai surengė parodą Dailės muziejuje, į jos atidarymą atvyko šio muziejaus direktorius, kuriam Valdovų rūmuose labiausiai į akis krito keramika – istoriniai kokliai, buities detalės. Jau pradedamas derinti projektas pristatyti tokią ekspoziciją Luvro muziejuje, juolab kad iš archeologinių radinių Valdovų rūmuose šiuo metu eksponuojama tik 0,3 proc. eksponatų“, – kalbėjo V. Dolinskas.

Su Bavarija, pasak jo, LDK turėjo intensyvius dinastinius ryšius, ten yra daug išlikusio paveldo, tarp jų lituanistinių vertybių, kurios kaip kraitis, kaip dovanos yra patekę iš Lietuvos į Bavariją – gobelenai, stiklo dirbiniai, rankraštinės knygos, žemėlapiai, valdovų portretai.

„Tai taip pat kelerių metų projektas, tikimės, kad bus labai įspūdinga paroda“, – teigė V.Dolinskas.

Pasak direktoriaus pavaduotojos kultūrinei veiklai Jolantos Karpavičienės, savo veiklos pobūdžiu, intensyvumu Valdovų rūmai stengiasi sekti modernaus XXI a. muziejaus modeliu – tapti atvira, patrauklia, dinamiška kultūrine erdve, kurioje kaupiamas socialinis kapitalas ir auginamas pilietiškumas.

2014 metais suplanuota daugiau nei pusė šimto kultūros renginių. Jų prioritetas – LDK ir Europos senosios muzikos pristatymas: rūmuose šiemet skambės čia gyvenusių ir kūrusių kompozitorių kūriniai. Taip pat numatomos Užgavėnės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos festivalis, kiti renginiai.

Anot Edukacijos ir lankytojų centro vedėjo Gedimino Gendrėno, apie 40 proc. lankytojų yra organizuotos grupės. Šiuo metu veikia 30 edukacinių programų, kitiems metams planuojama jų skaičių didinti.

„Labai norėtųsi, kad tendencijos, prasidėjusios atidarius rūmus, tęstųsi – žmonių srautas nemažėtų“, – teigė G.Gendrėnas. Valdovų rūmuose 2013 metais apsilankė 170 tūkst. lankytojų, dar 30 tūkst. aplankė Valdovų rūmų muziejaus su partneriais surengtas parodas ne Valdovų rūmuose.

Renesanso juvelyriškos šedevrą – Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutę – pamatė 78 tūkst. žmonių.

Iš viso per metus buvo surengtos 1963 ekskursijos, akreditacijas užsiimti šia veikla turi 92 gidai.

Valdovų rūmuose saugoma per 300 tūkst. eksponatų, daugiausia – XIII–XVII a. LDK didžiųjų kunigaikščių rezidencijos unikalūs radiniai.

Valdovų rūmų muziejuose šiuo metu saugoma 814 perimtų, dovanotų ir įsigytų vertybių, jos gali būti įkainojamos 23 milijonais litų.

Per penkerius veiklos metus muziejus surengė 270 kultūros renginių, 50 parodų, muziejaus darbuotojai paskelbė 500 publikacijų ir 50 knygų įvairiomis kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.