„Žiemos ekranų“ filmai sklaidys gyvenimo rutiną

Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ Vilniuje įsižiebs jau devintą kartą ir sušildys sužvarbusias žiūrovų sielas jausmingomis istorijomis. „Žiemos ekranų“ lankytojai įsitikino: šio festivalio rengėjai kruopščiai atrenka šiuolaikinio prancūzų autorinio kino filmus ir stengiasi kuo dažniau atverti kino klasikos skrynią. Šiemet renginys prasideda sausio 24-ąją. Jo repertuare - pagrindinė programa iš 10 įvairių žanrų filmų, Prancūzijoje kuriančio gruzinų režisieriaus Otaro Joselianio retrospektyva bei specialieji seansai, skirti rašytojos ir režisierės Marguerite Duras kūrybai.

Filmą „Sudie, mano karvide“ Vilniuje pristatys pats autorius O.Joselianis.
Filmą „Sudie, mano karvide“ Vilniuje pristatys pats autorius O.Joselianis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 7:52 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:49 AM

Atvyks legendinis kūrėjas

„Žiemos ekranų“ publika išvys net devynis O.Joselianio filmus. Dalis jų sukurti Gruzijoje, kiti - režisieriui emigravus į Prancūziją. Pirmąjį festivalio savaitgalį pats režisierius atvyks į Vilnių pristatyti savo filmų. Šiemet vasario 2 d. O.Joselianiui sukaks 80 metų.

Režisierių sostinės kino mėgėjai jau turėjo progą prisiminti lapkričio mėnesį „Skalvijos“ kino centro renginyje, atvėrusiame kino kritiko Sauliaus Macaičio archyvus. Tada buvo rodomi mėgstamiausi šio kritiko filmai, tarp jų - O.Joselianio „Sudie, mano karvide“.

Kas galėjo pamanyti, kad po poros mėnesių toje pačioje salėje tą patį filmą pristatys jo režisierius! Prie taurės vyno pakalbėti su O.Joselianiu apie laisvę - kas gali būti nuostabiau.

Sausio 24 d. O.Joselianis pristatys savo autobiografinį filmą „Šantrapa“, 25 d. - „Sudie, mano karvide“, 26 d. - „Pastoralę“, sukurtą dar Gruzijoje.

O.Joselianio retrospektyvoje bus ir filmas „Pirmadienio rytą“, kurį S.Macaitis yra apibūdinęs kaip „visai nerealią, tik imituojančią realybę istoriją apie prancūzų darbininką, pasidariusį atostogas Venecijoje“.

Kritikas rašė: „Žavus kūrinys iš esmės prabyla apie rutiną ir asmeninę laisvę. Žinoma, ironijos meistras O.Joselianis, pats vaidinantis gal italų aristokrato, o gal ir sukčiaujančio gatvės dailininko epizodą, visomis keturiomis už tą laisvę, tegul ir ne itin drastišką, telpančią į dabarties civilizacijos rėmus.“

Pasakos keistas istorijas

Pagrindinės programos filmų personažai trumpam įsileis į savo pasaulius. Tie pasauliai suksis aplink žmones, sugebančius sunkioje ar tiesiog nuobodžioje kasdienybėje susikurti laimę.

Nuoširdžių ir šiltų istorijų autorius Francois Dupeyronas šiemet grįš į „Žiemos ekranus“ su šiuolaikine stebukline pasaka „Tu išgydei mano sielą“ („Mon ame par toi guerie“).

Šio filmo herojus - baikeris Fredis, paveldėjęs iš motinos antgamtinių galių. Sunkiausią ligą jis pagydo rankos prisilietimu, be to, gali išaiškinti nelaimingo gyvenimo priežastis. Tačiau jam pačiam praverstų daktaras.

Filme „Anri“ („Henri“) nedidelio restoranėlio šeimininkas po žmonos mirties paguodą randa švelniai pamišusios merginos Rozetės glėbyje. Savo sode Anri augina balandžius, o naiviai nuoširdžią Rozetę vadina „drugeliu“.

Lengvas sparnelių plazdenimas tarsi žada Anri laisvesnę, laimingesnę būtį. Tai pirmas aktorės Yolande Moreau („Serafina“) ilgojo metražo filmas.

„Žiemos ekranai“ parodys ir keistoką kanadiečių dramą „Vik ir Flo pamatė lokį“, sukurtą režisieriaus Denis Cote. Joje veikia ką tik iš kalėjimo išėjusi Viktorija, bandanti iš naujo kurti laimę atokiame miestelyje. Tačiau heroję persekioja praeities vaiduokliai.

Trinasi žanrų ribos

Festivalyje bus parodytas naujas kino ir teatro režisieriaus Martino Provosto filmas „Violeta“ („Violette“). Tai į XX a. pradžią nukelianti drama apie desperatiškai laimės ir pripažinimo siekiančią rašytoją Violette Leduc, kurią globoti imasi kita rašytoja, filosofė, feministė Simone de Beauvoir.

Vis garsiau šnekama apie nusitrinančias dokumentinio ir vaidybinio kino ribas. Režisierės Shalimar Preuss „Mano gražioji mergaitė“ („Ma belle gosse“) - vienas tokių eksperimentų.

Filme pasakojama, kaip per vasaros atostogas saloje Madena laukia laiško. Blaškoma stipraus jūrų vėjo, slėpdamasi nuo pikto, bet mylinčio tėvo, šimto pusbrolių ir pusseserių, jauna mergina ieško užuovėjos ir stebi pro kalėjimo langelį paslaptingą kalinį.

Imigrantų šeimoje Prancūzijoje gimusio režisieriaus Rani Massalhos filmas „Žirafiada („Giraffada“) - apie tai, kaip mažo berniuko tikėjimas sumenkina net grėsmingą politinį konfliktą, kad maži dalykai kartais būna svarbesni už didelius karus.

Festivalyje specialiais seansais bus paminėtos prancūzų rašytojo Romaino Gary gimimo 100-osios metinės.

Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ filmai bus rodomi  sostinės „Skalvijos“ kino centre, „Pasakos“ kino teatre ir ŠMC kino salėje sausio 24-vasario 9 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.