Latvių ir lietuvių teatralai prisimins kovas už nepriklausomybę

„Jis rizikingas, bet, tikiuosi, kad bus įdomus ir prasmingas“, – teigia A.Liuga.

Režisierius V.Sylis.
Režisierius V.Sylis.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 17, 2014, 8:18 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:49 AM

Visi spektaklio kūrėjai atstovauja trisdešimtmečių kartai. Kovų už nepriklausomybę metu jie buvo pradinių klasių moksleiviai, o kai kurie dar net nelankė mokyklos. „Barikadose“ jie siekia perteikti savo požiūrį į praėjusį laiką analizuodami žiniasklaidoje ir oficialiuose dokumentuose užfiksuotus faktus. Kūrėjai ieško atsakymų apie bendrą Baltijos šalių kovos už nepriklausomybę praeitį, o daugiausiai dėmesio skiria Sausio 13-osios įvykiams Lietuvoje.

„Teko girdėti, kad Lietuvoje yra žmonių, sakančių, kad ne dėl tokios Lietuvos jie kovojo. Kuriu šį spektaklį tam, kad išsiaiškinčiau, dėl kokios Lietuvos kovojo lietuviai. Tokia idėja yra rizikinga, bet rizika tik skatina kūrybinę motyvaciją“, - teigia režisierius V.Sylis.

„Barikados“ kuriamos remiantis dokumentinio kino kūrybos principais. Kūrėjų komanda sistemina istorinę medžiagą, dirba archyvuose, atrenka retesnes ir gerai žinomas tų įvykių detales. Pasak G.Dapšytės, jie kuria tam tikrą faktų biblioteką, per repeticijas iš jos renkasi atskirus įvykius ir stengiasi suteikti jiems ne dokumentinio, o emocinio tikslumo. Dramaturgė tikina, kad nagrinėdami sausio įvykius, spektaklio kūrėjai siekia suvokti, kokį vaidmenį jie vaidina šiandieniniame gyvenime.

Anot Nacionalinio dramos teatro meno vadovo Audronio Liugos, pastaruosius metus teatras siekia kalbėti apie visuomenę jaudinančias temas bei įvairaus meninio braižo spektakliuose ieškoti mūsų laikmečio bei istorinės tiesos, todėl jaunųjų latvių ir lietuvių teatralų kuriamas spektaklis „Barikados“ yra dėsningas teatro žingsnis šia kryptimi.

„Jis rizikingas, bet, tikiuosi, kad bus įdomus ir prasmingas“, – teigia A.Liuga.

Spektaklio režisierius V.Sylis baigė teatro režisūros studijas Latvijos kultūros akademijoje. Per pastaruosius trejus metus jis skirtinguose teatruose pristatė tris premjeras, 2009 metais už spektaklį „Artistų naktis“ kūrėjas pelnė „Artistų nakties“ (lat. k. „Spelmanu nakts. – ELTA) apdovanojimą. Tą patį prizą režisierius pelnė ir 2012 metais už spektaklį „Legionierius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.