Klaipėdos M.Mažvydo alėjos suoliukams puošti pritrūko menininkų idėjų

Klaipėdos pėsčiųjų arterijoje - M.Mažvydo alėjoje - stovinčius granito

Prie meno kūriniais išpuoštų suoliukų klaipėdiečiai skiria susitikimus ir pasimatymus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Prie meno kūriniais išpuoštų suoliukų klaipėdiečiai skiria susitikimus ir pasimatymus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 18, 2014, 1:38 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:26 AM

Užpernai Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) pakvietė menininkus dalyvauti granitinių suoliukų puošybos idėjų konkurse. 19 kūrėjų pateikė 27 pasiūlymus, iš kurių vertinimo komisija išrinko dešimt geriausiųjų. Labiausiai atsižvelgta į originalumą ir atraktyvumą, Klaipėdos miesto charakterio ir jo tradicijų atspindį.

Išrinkę geriausius darbus pramonininkai ne tik pradėjo ieškoti mecenatų, bet ir patys ėmėsi darbų. KPA dėka šįmet vienas suoliukas virto trijų dalių kompozicija „Šachmatai", kurios autorius - skluptorius G.Jonkus.

Kitų suoliukų meninių akcentų sukūrimą parėmė Rimanto Ulevičiaus labdaros ir paramos fondas, bendrovė „Mars Lietuva", E.Balsio menų gimnazijos bendruomenė, „Vakarų medienos grupė", Limarko laivininkystės bendrovė, Nijolė ir Rimantas Taraškevičiai. 20 suoliukų bangos formą primenančiomis medinėmis detalėmis sušildė bendrovė "Philip Morris Lietuva".

Ant visų suoliukų yra medinė dalis, ant kurios malonu prisėsti, pritvirtintos vardinės mecenatų lentelės.

Dabar KPA kviečia menininkus dalyvauti dar viename idėjų konkurse. Konkurso nugalėtojai pasidalins 5 tūkst. litų prizinį fondą.

„Džiaugiamės, kad konkursas įsibėgėjo. Nuo pirmojo konkurso praėjo pusantrų metų ir alėja gerokai pasikeitė. Tikiuosi, kad dar vienas konkursas pateiks ne vieną staigmeną", - sako KPA prezidentas Rimantas Taraškevičius.

Pirmasis meninis akcentas ant suoliuko atsirado 2008-ųjų vasarą. Tais metais M.Mažvydo alėja buvo atidaryta po rekonstrukcijos.

Tuomet alėjos projekto autoriui architektui Vytautui Paulioniui teko išklausyti nemažai skeptikų priekaištų dėl 55 granitinių suolų. Vieniems jie priminė antkapius, kiti skundėsi, kad nepatogu sėdėti -- kieta ir šalta. Tačiau tokiu būdu bandyta apsiginti nuo vandalų, kurie būtų greitai nuniokoję medinius suolus.

Žmonių priekaištus V.Paulionis iškart atrėmė staigmena -- vieno suolo sėdimąją dalį apkalė medinėmis lentelėmis, o ant krašto pritvirtino granitinį obuolį. Po kelių savaičių kažkas nulaužė bronzinį obuolio kotelį su lapu.

Netrukus alėjoje ant suoliuko įsikūrė dar viena skulptūra „Klaipėdietis", kurios autoriai - S.Jurkus ir V.Paulionis. Miesto vadovai kvietė ir kitus miestiečius bei menininkus puošti suolus, tačiau daugiau tokių neatsirado. Tuomet iniciatyvos ėmėsi KPA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.