Lietuvoje skambinęs lenkas – perspektyviausias planetos pianistas

28 metų lenkų pianistui Rafalui Blechaczui šiemet atiteko bene svariausias fortepijono muzikos pasaulyje prizas „The Gilmore Artist Award”, skiriamas kas ketveri metai daugiausiai vilčių teikiančiam pianistui. Per ketverius metus į R.Blechaczo karjerą bus investuota 300 tūkst. JAV dolerių – tokia „The Gilmore Artist Award” vertė.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jan 18, 2014, 2:01 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:22 AM

Atlikėją apdovanojęs įvairių sričių muzikos profesionalų komitetas ilgai stebėjo jo pasirodymus ir nutarė, kad R.Blechaczas vertas išskirtinės karjeros dėl nepaprasto savo muzikalumo ir pasišventimo menui.

„The Gilmore Artist Award” oficialiai teikia Kalamazu (JAV) rengiamas Irvingo S.Gilmore‘o tarptautinis pianistų festivalis. Abi šios iniciatyvos – Mičigano verslininko ir filantropo Irvingo S.Gilmore‘o palikimas.

„Šis prizas - didžiulė paspirtis mano karjerai“, - pripažino R.Blechaczas, nestokojęs muzikinės visuomenės dėmesio ir anksčiau. Mat 2005-aisiais jis tapo Tarptautinio F.Chopino pianistų konkurso Varšuvoje sensacija, susižėręs ir pagrindinį, ir visus keturis specialiuosius prizus.

2007-aisiais pianistas F.Chopino kūriniais hipnotizavo ir Vilniaus publiką. Tada atlikėją į Lietuvą buvo atvežęs Lenkijos naftos koncernas „PKN Orlen“ Lenkijos nepriklausomybės dienos proga. Koncertas tapo muzikos gyvenimo įvykiu.

Kažin ar artimiausius dešimtmečius vėl sulauksime R.Blechaczo Vilniuje. Greičiausiai liks tenkintis „Deutsche Grammophon“ išleistomis jo kompaktinėmis plokštelėmis, kurių pasirodė jau penkios.

R.Blechaczas – laukiamas svečias geriausiose Europos, Amerikos ir Azijos koncertų salėse.

Muzikavimo švara ir ištikimybe kompozitorių idėjoms jis – nepranokstamas. „Man svarbiausia yra partitūra. Aš gerbiu visus kompozitorius, nesu linkęs į kontroversiškas interpretacijas. Kūriniai turi skambėti natūraliai, gyvybingai, muzikaliai“, - dėstė atlikėjas vokiečių leidiniui „Die Zeit“.

R.Blechaczas laikosi principo surengti per metus ne daugiau kaip 40 koncertų. Tačiau visas jo gyvenimas yra užpildytas muzika.

Pianistas tebegyvena gimtajame Naklo miestelyje netoli Bydgoščiaus. Iš pirmųjų honorarų jis nupirko šeimai gražų namą, kuriame stovi „PKN Orlen“ padovanotas „Steinway“ firmos fortepijonas.

„Čia ramu – galiu susikaupti darbui“, - aiškino muzikas. Atokvėpio akimirkomis jis bėgioja miške, daug skaito, studijuoja filosofiją. R.Blechaczas nepaleidžia knygų iš rankų lėktuvuose ir viešbučiuose.

Tiesa, po Europą pianistas atkakliai keliauja, kaip ir jo žymusis tautietis, taip pat F.Chopino konkurso laureatas Krystianas Zimermanas, automobiliu. Tik Rafalas nesivežioja priekaboje savo fortepijono kaip vyresnysis kolega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?