„Ryga 2014” atidarymo šventė žymi ir naujų renginių pradžią

Specialiai lrytas.lt, Ryga

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 20, 2014, 5:52 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:50 AM

Praėjusį savaitgalį Europos kultūros sostine paskelbtoje Rygoje pradėtas renginių maratonas tęsiasi.

Nors tris dienas Latvijos sostinėje vykusi atidarymo šventė jau tapo maloniu prisiminimu, įspūdingų renginių Europos kultūros sostine tapusioje Rygoje bus ištisus metus.

Per atidarymo šventę, kurios akcentas buvo šviesa, daugiau dėmesio buvo skirta masiniams renginiams, o nurimus šventiniams šurmuliui labiau bus gilinamasi į istorinius, kultūrinius, muzikinius projektus.

Karo istoriją perteiks menininkų akimis

Rygos Arsenalo parodų salėje iki balandžio 19-osios vyks Pirmojo pasaulinio karo šimtmečiui skirta paroda „1914“, kurios metu šio karo istorija bus perteikta garsių Europos menininkų akimis.

Šioje parodoje eksponuojami kūriniai atspindės ir istorinius akcentus, ir šiuolaikinių menininkų suvokimą.

Visus metus įvairiose muziejuose ir galerijose bus eksponuojama ir Baltijos auksu vadinamo gintaro paroda.

Būtent Baltijos jūroje randamas gintaras pasaulyje yra laikomas kaip tvirčiausias ir kokybiškiausias.

Senovėje gintaras buvo tarsi baltų valiuta. Gintaro prekybos kelias Baltijos jūrą jungė su Viduržemio ir Juodąja jūromis.

Baltijos gintaro buvo rasta netgi Egipto faraono Tutanchamono kape.

Sukvies Latvijoje gimusius muzikantus

Birželio 21–24 dienomis visi kviečiami atvykti į Latviją švęsti vasaros saulėgrįžos (Lyguo). Viena gražiausių švenčių Latvijoje šiemet bus pradėta švęsti Turaidoje, legendomis apipintoje viduramžių pilyje. Bus pinami vainikai, deginami laužai, šoks ir dainuos įvairūs Latvijos folkloro ansambliai.

Lyguo vakaras plačiai bus švenčiamas ir Rygoje. Čia vyks koncertai, mugės, žiūrovai bus supažindinami su kitų vasaros saulėgrįža mininčių tautų tradicijomis. Laukiama svečių iš Estijos, Vokietijos, Lietuvos ir Rusijos.

Į Latviją tikimasi sukviesti čia gimusius, tačiau vėliau po visą pasaulį pasklidusius žymius muzikantus. Šių žvaigždžių koncertai turėtų vykti įvairiose Latvijos vietose, o pagrindinis projekto „Gimę Rygoje“ koncertas liepos 6-ąją vyks po atviru dangumi netoli Latvijos nacionalinės operos.

Atvyks keliasdešimt tūkstančių choristų

Liepos 9–19 dieną Latvijoje vyks 8-asis pasaulio chorų čempionatas. Laukiama atvykstančių 20 tūkstančių dainininkų iš 90 pasaulio šalių.

Lapkričio 14–21 dienomis į Rygą įspūdingų reginių mėgėjus vėl sukvies didžiausias Šiaurės Europoje šviesos festivalis „Staro Riga“.

Dėl šiuolaikinių vaizdo ir apšvietimo technologijų Rygos pastatai, aikštės, tiltai ir paminklai bus transformuoti į išskirtinius šviesos objektus. Šviesos žaismas bus papildytas spektakliais, muzikos ir teatro elementais.

Gruodžio 13-ąją Latvijos nacionalinėje operoje planuojama Europos „Oskaru“ vadinamų „Felix Award“ įteikimo ceremonija Europos kino korifėjams.

„Felix“ apdovanojimai dažniausiai teikiami Berlyne, bet kartais ceremonijai pasirenkama kita vieta – šiemet ja turėtų tapti Europos kultūros sostinė – Ryga.

Stebins įspūdingais priešiniais ant sniego

Europos kultūros sostinės renginiai vyks ne tik Rygoje, bet Siguldoje, kuri nuo Latvijos sostinės nutolusi pusšimtį kilometrų.

Oficialųjį Europos kultūros sostinės partnerės titulą turinti Sigulda bet kuriuo metų laiku traukia turistus pasigrožėti vaizdingais Gaujos slėniais.

Puikūs vaizdai atsiveria per upę keliantis funikulieriumi ar pakilus į čia esančios Turaidos pilies bokštus.

Kovo 1–9 dienomis Sigulda turėtų pasipuošti išskirtiniais sniego piešiniais. Į Siguldą turėtų atvykti didžiulius piešinius ant sniego kuriantis britas Simonas Beckas.

Oksfordo universitete inžinieriaus kartografo profesiją įgijęs sportinio orientavimosi entuziastas S.Beckas išgarsėjo savo piešiniais ant sniego.

Kurdamas S.Beckas naudoja sniego batus, kuriais apsiavęs ir pasiėmęs kompasą eina į prisnigtą plynę. Po 10–12 valandų trukusio „pasivaikščiojimo“ S.Beckas sniege sukuria įspūdingo dydžio tikslių geometrinių formų priešinį.

Kai kurių S.Becko piešinių dydis – kaip šešios futbolo aikštės.

Vasarą Sigulda sukvies bliuzo mėgėjus – čia vyks tarptautinis bliuzo festivalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.