Kolekcininkas „Akropolio“ lankytojams primena kovas už Klaipėdos kraštą

Klaipėdos prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ atidaryta paroda, skirta Klaipėdos krašto prijungimo prie Didžiosios Lietuvos 91-osios metinėms, verčia stabtelėti ne vieną lankytoją. Trumpam pamiršę pirkinius žmonės smalsiai apžiūrinėja vitrinose po stiklu išdėstytus eksponatus: senuosius spaudinius, ženklus, įvairius apyvokos daiktus.

Š.Toliušis surinkęs daug senųjų spaudinių.<br>G.Pilaičio nuotr.
Š.Toliušis surinkęs daug senųjų spaudinių.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jan 20, 2014, 12:14 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:17 AM

Paroda „Akropolyje“ tarsi pratęsia uostamiestyje jau vykusių renginių ciklą, priminusį, kam lietuviai turėtų lenktis už tai, kad po Pirmojo pasaulinio karo Versalio sutartimi nuo Vokietijos atskirtas Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos ir tapo neatsiejama jos dalimi. Parodą vienoje prekybos galerijų, kur nuolat šurmuliuoja žmonės, atidarė žinomas kolekcininkas klaipėdietis Šarūnas Toliušis - eksponuojamos jo per daugelį metų sukauptos ir išsaugotos istorinės relikvijos.

„Sausio 15-oji mums yra tokia pat reikšminga data kaip Kovo 11-oji, Vasario 16-oji ar Mindaugo karūnavimo diena. Į Klaipėdą įžengę sukilėliai pakeitė šio krašto likimą. Pirmiausia jiems turime būti dėkingi už tai, kad po to daugelio šimtmečių Lietuva tapo suvienyta, pasaulio pripažinta valstybe“, - Skulptūrų parke, prie memorialo Laisvės kovų dalyviams, per Klaipėdos krašto atgavimo 91-ųjų metinių minėjimo iškilmes kalbėjo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Tačiau net ir svarbius įvykius ilgainiui nukloja užmaršties dulkės. Žmonės ne viską prisimena ir žino apie 1923 metais tarpukario Lietuvos diplomatų sustyguotą ir ryžtingai įvykdytą Mažosios Lietuvos vadavimo operaciją dar ir dėl to, kad ją ilgą laiką gaubė slaptumo skraistė. Visų vadinamojo Klaipėdos krašto sukilimo peripetijų, vadovų ir dalyvių veiksmų, sudėtingų jų gyvenimo vingių istorikai neatskleidę iki šiol.

„Visą gyvenimą domėjausi Klaipėdos krašto praeitimi, rinkau senuosius spaudinius, atvirukus, ženkliukus, įdomesnius apyvokos daiktus. Kai kurios istorinės relikvijos yra unikalios, tokių dabar nesurasi net muziejuose. Sumanęs jas parodyti džiaugiuosi „Akropolio“ šeimininkų nusiteikimu, jų gera valia - pritarė, sudarė puikias sąlygas eksponuoti rinkinį kuo platesnei žiūrovų auditorijai“, - pasakojo Š.Toliušis.

„Akropolio“ publika klaipėdiečio ekspoziciją vertina įvairiai - vieni meta žvilgsnį į vitrinas ir toliau skuodžia,  kiti, ilgiau stabtelėję, smalsiai apžiūrinėja dar nematytus eksponatus. Yra ir tokių lankytojų, kurie pamiršta pirkinius, įdėmiai skaito pageltusius Mažosios Lietuvos gelbėtojų atsišaukimus, manifestus, skelbimus, kitokius autentiškus to meto dokumentus. Paroda - įdomi, patraukia ne tiktai vyresnius žmones, bet ir jaunimą, net vaikus. Ji bus eksponuojama iki sausio 26-osios.

Ne visi kolekcininkai linkę plačiau atverti savo rinkinius, bet Š.Toliušis - ne toks. Jis nesibaimina, kad istorinės relikvijos iš vitrinų gali pradingti: „Prekybos centrų galerijose šmižinėjančius ilgapirščius labiau domina aukso ir sidabro dirbiniai, mobilieji telefonai, kompiuteriai. Kam jiems seni laikraščiai ir atvirukai ? „Akropolio“ apsaugininkai viską akylai stebi, taip pat ir parodą.“

Mažojoje Lietuvoje leistos periodikos rinkėjas Š.Toliušis „Akropolio“ galerijoje eksponuoja tik nedidelę savo gausaus rinkinio dalį. Didesnę senųjų laikraščių, žurnalų, kalendorių parodą jis planuoja surengti Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.