Legendiniu vadinamas V.Minino choras – Vilniuje

Kalėdinį festivalį Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje sausio 22 dieną pratęs Maskvos valstybinio akademinio kamerinio choro koncertas. Pasaulinio garso choras trečiadienį atliks kompozitorių Sergejaus Rachmaninovo, Gijos Kančelio, Olivier Messiaeno, Maurice'o Ravelio kūrinius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 11:45 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:17 AM

Chorą 1972 metais Maskvos valstybiniame Gnesinų muzikiniame pedagoginiame institute įkūrė ir jam iki šiol vadovauja dirigentas profesorius Vladimiras Mininas. Po metų choras tapo profesionaliu kolektyvu, o šiandien yra vienas žymiausių chorinės muzikos kolektyvų.

Choro meno vadovas ir dirigentas kolektyvo repertuarą formuoja iš šiuolaikinių kompozitorių kūrinių, rusų liaudies ir rusų kompozitorių dainų interpretacijų, Vakarų Europos klasikų stambios formos kūrinių. V.Mininas ir Maskvos kamerinis choras vienas pirmųjų savo šalies profesionalioje koncertinėje scenoje pristatė rusų bažnytinės muzikos kūrinius, kuriuos anksčiau buvo draudžiama atlikti, kartu stengėsi juos populiarinti tiek savo šalyje, tiek užsienyje. Už tai Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Aleksijus II apdovanojo V.Mininą Šventojo kunigaikščio Vladimiro ir Šventojo ištikimojo kunigaikščio Danilos Maskviečio ordinais, o 2013 m. Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas – Garbės ordinu, įvertindami muziko indėlį į rusų sakralinės kultūros šedevrų išsaugojimą.

Maestro savo kūrinius dedikavo garsūs šiuolaikiniai kompozitoriai: Georgijus Sviridovas (kantata „Nakties debesys“), Valerijus Gavlirinas (chorinė simfonija-vaidinimas „Varpai“), Rodionas Ščedrinas (chorinė liturgija „Įsikūnijęs angelas“), Vladimiras Daškevičius (liturgija „Septyni Apokalipsės žaibai“), o G.Kančelis – net keturių savo kūrinių premjeras.

Choro diskografijoje – per 30 kompaktinių plokštelių.

Tarptautinės programos „Kultūrų dialogas“ rengiamas Kalėdinis festivalis tęsis iki sausio 24 dienos. Per uždarymo koncertą Muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje skambins tarptautinių pianistų konkursų laureatės Jekaterina Bieliauskienė ir Julija Morozova bei Viktorija Gailiūtė ir Elena Muntrimienė.

"Nakties vigilija" su V.Minino vadovaujamu choru. Sausio 22 d. 19 val. Vilnius, Lietuvos nacionalinė filharmonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.