„Žiemos ekranai“ – su dvasios laisve ir O.Joselianiu

Jau devintą viduržiemį žymintys „Žiemos ekranai“ įsižiebs šį ketvirtadienį Vilniuje, "Multikino" kino teatre, su bene prancūziškiausiu šiųmetinės programos filmu „Anri“ (rež. Yolande Moreau, 2013).  Šiemet prancūziško kino mėgėjus festivalis kvies mąstyti ir įsijausti į apsisprendimo laisvę. „Žiemos ekranai“ taip pat suteiks progą susitikti su tikru kino korifėjumi Otaru Joselianiu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 1:20 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:04 AM

Re=isierius O.Joselianis Vilniuje lankysis sausio 23–27 d., o savaitgalį „Skalvijos“ kino centre žiūrovams pats pristatys tris savo filmus. Gimtajame Tbilisyje (Gruzija) karjerą pradėjęs, bet vėliau į Prancūziją išvykęs O.Joselianis per gyvenimą žengia elegantiškai ir stengiasi išlikti tikras, sąžiningas sau, savo idėjoms ir pažiūroms. Pagrindinė vertybė režisieriaus kūryboje yra gyvenimas. Gyventi, priimti viską, kas skirta, išlaikyti laisvą dvasią ir skaidrų protą – to ir siekia spalvingi personažai – darbininkai, išsiblaškę menininkai, valkatos ir ministrai.

„Mažas, bet itin koncentruotas ir kokybiškas – toks festivalio „Žiemos ekranai“ išskirtinumas. Viena vertus, mūsų sritis – frakofoniškas kinas – gana konkreti. Be to, ir atrankos kartelė iškelta aukštai. Todėl atsakome, kad kiekvienas filmas vertas dėmesio“, – teigia prancūzų kultūros atašė Lysianne Caron.

Pagrindinėje programoje šiemet bus parodyta dešimt naujausių prancūzų kino filmų. Tai stiprios istorijos, pasakojančios apie gyvenimo kelio ieškančius, kartais sutrikusius, tačiau už save kovojančius personažus.

Drama „Violeta“ (rež. Martinas Provostas, 2013) leis iš arčiau pažvelgti į Paryžiaus bohemos pasaulį kartu su rašytojais Violeta Leduc, Jeanu Pauliu Sartre’u ir Simone de Beauvoir. Taip pat programoje – stebuklinė istorija „Tu išgydei mano sielą“ (rež. François Dupeyronas, 2013) apie nepaprastų galių turintį baikerį Fredį, pasakojimas apie Afrikos naktinių klubų šokėją Grigrį (rež. Mahmatas Saleh-Harounas, 2013), Palestinos ir Izraelio pasienyje įsikūrusio zoologijos sodo realijos („Žirafiada“, rež. Rani Massalha, 2013) ir kt.

Prancūzų institutas šiemet mini dviejų iškilių prancūzų rašytojų – Marguerite Duras ir Romaino Gary – šimtąsias gimimo metines. Ta proga „Žiemos ekranuose“ bus parodyti trys M.Duras filmai: „Indijos daina“ (1975), „Natali Granžė“ (1972), „Agata ir beribiai skaitymai“ (1981). Dar kartą į kino lempos šviesą bus ištraukta ir nepakartojama Alaino Resnais juosta „Hirosima, mano meile“ (1959), atidariusi 2010 m. festivalį. ŠMC kino salėje bus surengtas specialus seansas, skirtas R.Gary, ir parodytas Constantino Costa-Gavro filmas „Moters šviesa“ (1979), sukurtas pagal to paties pavadinimo rašytojo romaną.

Devintojo frankofoniško kino festivalio „Žiemos ekranai“ filmai Vilniuje suksis sausio 24 –vasario 2 d. kino centre „Skalvija“ bei „Pasakos“ ir Šiuolaikinio meno centro kino salėse. Vėliau filmai iškeliaus ir į kitus Lietuvos miestus: Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Alytų, Marijampolę, Nidą, Palangą bei Visaginą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.