Dirigentą J. Aleksą primins jo į Lietuvą sugrąžinta opera

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sausio 30 dieną rodoma Richardo Wagnerio opera „Lohengrinas“, kuri skiriama ilgamečio teatro vyriausiojo dirigento Jono Aleksos jubiliejui.

Dirigentas J.Aleksa.<br>Nuotr. iš LNOBT archyvo
Dirigentas J.Aleksa.<br>Nuotr. iš LNOBT archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:51 AM

Maestro J.Aleksai šią žiemą būtų sukakę 75-eri. Dirigentas 1969 metais po daugelio metų pertraukos grąžino kompozitoriaus R.Wagnerio kūrybą į lietuviškąją sceną, drauge su režisiere Vlada Mikštaite parengęs operos „Lohengrinas“ pastatymą. Dėl politinių priežasčių po karo vokiškosios ir austriškosios tradicijos operos buvo statomos itin retai.

Teatre J.Aleksa pradėjo dirbti 1965 metais. Pirmas savarankiškas dirigento spektaklis buvo Carlo Orffo „Gudruolė“ drauge su V.Mikštaite. Vėliau buvo Vytauto Klovos „Du kalavijai“, R.Wagnerio „Lohengrinas“, Antono Rubinšteino „Demonas“ ir kiti operos spektakliai.

1975 m. J.Aleksa tapo teatro vyriausiuoju dirigentu, su pertraukomis juo išbuvo iki mirties 2005 metais, taip pat profesoriavo Lietuvos muzikos akademijoje (dabar Muzikos ir teatro akademija). 2003 m. dirigentui buvo skirta  Nacionalinė kultūros ir meno premija.

J.Aleksos jubiliejui skirtą spektaklį diriguos Robertas Šervenikas. Elzės vaidmenį atliks viešnia iš Slovakijos Jolana Fogašova, Lohengrino vaidmenį pirmą kartą įkūnys tenoras Kristianas Benediktas. Operoje taip pat dainuos Inesa Linaburgytė, Dainius Stumbras, už Karaliaus vaidmenį „Operos švyturį“ pelnęs Tadas Girininkas, Vytautas Bakula, Vladas Bagdonas, Rafailas Karpis, Vytautas Kurnickas ir Arūnas Malikėnas.

Prieš spektaklį Nacionalinio operos ir baleto teatro Raudonojoje fojė rengiamas pokalbis apie J. Aleksą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.