Kompozitoriaus F.Latėno muzika randasi iš meilės Dievui ir žmogui

Antradienį Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kompozitoriaus Fausto Latėno kūryba buvo pristatyta Maskvos publikai. Į kūrybos vakarą-koncertą, kuris įvyko Pavlo Slobodkino centro koncertų salėje, susirinko Rusijos kultūros bendruomenė, taip pat Vyriausybės atstovai, diplomatinio korpuso nariai ir lietuvių bendruomenė.

Kompozitorius F.Latėnas.
Kompozitorius F.Latėnas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:06 AM

„Idėja surengti autorinį kompozitoriaus F.Latėno kūrybos vakarą Maskvoje brendo jau kurį laiką, – pasakojo Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijoje Renatas Norkus. – Kompozitorius jau ne vienerius metus aktyviai ir prasmingai bendradarbiauja su įvairiais Rusijos teatrais, jo muzika skamba visuose režisieriaus Rimo Tumino spektakliuose Maskvos J.Vachtangovo teatre. Ne kartą teko asmeniškai girdėti gražių atsiliepimų apie Fausto muziką po spektaklių. Bendradarbiaudama su Lietuvos ir Rusijos kultūros ministerijomis bei J.Vachtangovo teatru, ambasada sausio 21 dieną kvietė pasiklausyti F.Latėno muzikos.“

Kaip sako pats kompozitorius, sukūręs muziką daugiau nei 300 spektaklių, menas randasi iš meilės Dievui ir žmogui. F.Latėnas yra ne tik produktyviausias šiuolaikinio teatro kompozitorius, bet ir vienas ryškiausių menininkų, garsinančių Lietuvos vardą už jos ribų. Prieš porą metų kompozitoriui Maskvoje buvo įteiktas prestižinis rusų teatro apdovanojimas – tarptautinė Konstantino Stanislavskio premija.

Anot Lietuvos kultūros atašė Rusijoje Aleksandro Šimelio, šio teatro alchemiko muzika padeda įvertinti laimės ir džiaugsmo akimirkas, daro mus geresnius. Tai eliksyro lašai, gyvenimo muzika, skambanti kiekvieno galvose ir nuolat primenanti apie bendražmogiškas vertybes, apie tai, kad turime ypač vertinti vieni kitus, žmogišką ryšį, savo kultūrą ir greitai praeinantį gyvenimą.

Bemaž daugiausia bendrų kūrybinių darbų teatre atlikta su režisieriumi R.Tuminu Vilniaus mažajame ir Maskvos J.Vachtangovo teatruose. Belaukdamas koncerto režisierius buvo lakoniškas: „Didis Fausto tylėjimas. Džiaugiuosi, kad šioje dieviškoje tyloje mes visi jį išgirsime.“

Kompozitoriaus kūrinius Maskvoje atliko styginių kvartetas „ArtVio“ ir fortepijoninis trio „FortVio“: Ingrida Rūpaitė-Petrikienė (smuikas), Kristijonas Venslovas (smuikas), Tomas Petrikis (altas), Povilas Jacunskas (violončelė), Indrė Baikštytė (fortepijonas), Giedrius Gelgotas (fleita), Kostas Tumosa (smuikas) ir Aleksejus Lundinas (smuikas, Rusija). Vakarą vedė muzikologas Viktoras Gerulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.