Naujo Lietuvos teatro užmojis – gaivinti baroko muziką

Kodėl Baroko operos teatro debiutui buvo pasirinkta G.F.Handelio oratorija „Prisikėlimas“?

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jan 22, 2014, 12:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:01 AM

Kodėl Baroko operos teatro debiutui buvo pasirinkta G.F.Handelio oratorija „Prisikėlimas“?

„Galėjome rinktis iš daugelio kompozitorių ir kūrinių, sukurtų Baroko epochoje, bet turėjome įvertinti tiek finansines galimybes, tiek kūrinio specifiką. Ko gero, labiausiai patraukė kūrinio pavadinimas, gera jo energetika, tarsi užprogramuojantis teigiamai veikti, ko nors siekti. Galvojome ir apie solistus, kurie galėtų atlikti partijas“, – aiškino Baroko operos teatro meno vadovas ir projekto iniciatorius V.Gerasimovas.

Naujo teatro kūrėjams teko susidurti ir su kai kuriomis kliūtimis, dariusioms įtaką pasirinkimui. Baroko muzikos kūriniai sunkiai pasiekiami – daugybė jų glūdi archyvuose, prie kurių ne taip lengva prieiti. G.F.Handelio ne vieną kūrinį galima rasti netgi internete, nusipirkti, o, pavyzdžiui, iš maždaug šimto kompozitoriaus Antonio Vivaldi parašytų operų reguliariai skamba vos kelios.

Tik didžiosios barokinių operos kompanijos turi priėjimą prie archyvų, turi natų perrašinėtojus, kurie tam tikrais takais prieina prie partitūrų, jas perrašinėja. Bet įvyksta premjera ir viskas tuo baigiasi. Kūriniai nepasiekia leidyklų ir lieka kokios nors kompanijos nuosavybe.

Pasak dirigento M.Jauniškio, orkestras susiformavo baroko epochoje, nors tuometė jo sudėtis ir gerokai skyrėsi nuo šių dienų. Baroko operos teatras sieks atkurti tą laikotarpį, tad turės identišką to meto orkestrų sudėtį.

„Tai yra visiškai naujas kolektyvas, suburtas iš muzikantų, kuriuos vienija noras groti senovinę muziką. Neįkainojama patirtis ir jaunatviškumas turėtų būti išskirtiniai jo bruožai“, - teigė M.Jauniškis.

Atlikti „Prisikėlimą“ padės ir svečiai: Vokietijoje gyvenantis rusų klavesinininkas Aleksandras Puliajevas, Zalcburge gitarą ir liutnią studijuojantis Jonas Kublickas.

G.F.Hendelis sakralinę oratoriją „Prisikėlimas“ sukūrė eidamas 23-iuosius metus per viešnagę Italijoje. Svetinguose markizo Francesco Maria Ruspoli namuose kompozitorius gavo užsakymą parašyti šį kūrinį. Tam G.F.Handelis turėjo septynias savaites. Tais laikais tai buvo labai daug, nes kai kuriems kompozitoriams anais laikais reikėdavo parašyti kantatą per savaitę. G.F.Handelis turėjo gražaus laiko įrodyti, kad yra pajėgus žengti karjeros laiptais Italijoje.

Kaip sakė su Baroko operos teatro projektu bendradarbiauti pakviesta muzikologė Aleksandra Pister, G.F.Handelis labai apsidžaiugė šiuo užsakymu dar ir todėl, kad libretą parašė garsus to meto poetas Carlo Sigismondo Capece.

„Smagu skaityti barokines metaforas, stebėtis labai turtingu žodynu, pastoraline estetika.

Įdomu ir tai, kad C.S.Capece taip pat dirbo raštininku Marie Casimire Loise d'Arquien dvare. O ši istorinė asmenybė mums žinoma tuo, kad po Lenkijos karaliaus Ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jono Sobieskio, jos vyro, mirties atvyko į Italiją ir apsistojo Romoje. Tai tarsi netiesioginė šio kūrinio sąsaja ir su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste“, – pabrėžė A.Pister.

Kompozitorius turėjo tiems laikams didelę kapelą – ją sudarė net 45 muzikantai. 1708 metų balandį oratorija, atpasakojanti Jėzaus prisikėlimo istoriją, buvo atlikta penkis kartus. Liudininkai teigė, kad tai buvo išskirtinis reginys.

Oratorija „Prisikėlimas“ – vienas iš Valdovų rūmų pavasarinės programos akcentų. Valdovų rūmuose taip pat bus rengiamos išskirtinės Užgavėnės - stengiamasi pademonstruoti ne tradicines, gerai pažįstamas šventės tradicijas, bet parodyti, kaip žiema buvo vejama bajorų ir dvaro aplinkoje. Kovo 22 dieną, per pavasario lygiadienį, taip pat numatomas senosios muzikos koncertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.