Užgavėnių šiupinį gardins gerumo sėklomis

Užgavėnių šiupinio tradiciją atgaivinę klaipėdiečiai ir šiemet kviečia pagerbti savo krašto šviesuolius, o švenčiant pirmąją pavasario šventę nepamiršti kilnių labdaros siekių. Jau trečius metus vyksiančios akcijos globėjais šiemet sutiko tapti Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas su žmona Inga. Pirmoji Klaipėdos pora pasirinkta neatsitiktinai – šiųmečio labdaros renginio tikslas – surinkti lėšų miesto gausioms šeimoms, kurias jau daugelį metų globoja I.Grubliauskienė. Keturis vaikus auginantys Grubliauskai sako, jog jiems daugiavaikių šeimų rūpesčiai artimi ir suprantami.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2014-01-23 14:03, atnaujinta 2018-02-17 04:47

Užgavėnių šiupinio tradiciją atgaivinti ėmėsi televizijos laidų vedėja, labdaros renginių organizatorė Edita Mildažytė. Ji pirminė, jog nuo seno per Užgavėnes miesto salėje rinkdavosi žmonės. Jie pirkdavo bilietus, valgydavo tradicinį šiupinį ir šokdavo. Surinktas lėšas miestiečiai skirdavo našliams šelpti, kartą iš labdaros pinigų buvo nupirkti nauji varpai miesto gaisrinės pastatui.

Pernai labdaros akcijos metu pavyko surinkti 105 tūkst. litų. Jie atiteko Klaipėdos dramos teatrui, kuris rekonstruoto pastato atidarymo proga planuoja statyti spektaklį apie karalienę Luizę.

Šiemet naudos gavėjas – mero žmonos globojama gausių šeimų bendrija. Ji nori įsigyti nedidelį autobusą kelionėms.

„Žinau, ką reiškia dešimt žmonių kur nors išsivežti. Tai dešimt transporto bilietų, dešimt bilietų į kiną, dešimt picų – susidaro gana didelis biudžetas net neblogai uždirbantiems žmonėms. Tai nebūtinai stokojančios ar asocialios šeimos. Tarp jų yra labai gražių šeimų, kurias mes šiemet ir norime pagerbti“, - kalbėjo E.Mildažytė.

„Pati esu daugiavaikė mama ir labai palaikau gražias šeimas. Žmonės kartais nesusivokia, kad jei turi penkis ar šešis vaikus, kur nors išvykti sudėtinga. Jau rinkome pinigus kalėdiniu laikotarpiu. Bendrija labai aktyvi – dalyvauja mokymuose, mainų programose. Autobusiukas labai reikalingas. Jeigu reikia transportą kelionėms nuomotis, išlaidos tampa didesnės už skirtą labdaros sumą – nuvykti į Vokietiją, Olandiją atsiimti dovanojamos buitinės technikos ar rūbų darosi sudėtinga“, - pasakojo daugiavaikių šeimų globėja I.Grubliauskienė.

Organizatoriai pabrėžė, kad visą gautą paramą skirs gausioms šeimoms, baigiamojo renginio išlaidas sutiko padengti projekto partnerė bendrovė „Philip Morris Lietuva“.

Prie akcijos kviečiamos prisidėti ir Klaipėdos įmonės, o ypač maitinimo įstaigos. Savaitę iki Užgavėnių miesto kavinės, restoranai , smuklės ir užeigos vaišins tradiciniu Klaipėdai ir Žemaitijai šiupiniu.

Prisidėjusieji prie akcijos bus pažymėti specialiu lipduku „Užgavėnių šiupinys“, priklijuotu matomoje vietoje. Visą savaitę klaipėdiečiai galės papildomai paaukoti mesdami pinigus į aukų dėžutes, o savaitės pabaigoje išrinks gardžiausio šiupinio virėją.

Virėjus vertins ir autoritetinga komisija, vadovaujama viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės. Nugalėtojai bus apdovanoti per iškilmingą renginį, kuris įvyks kovo 1- ąją „Amberton“ viešbučio 20-ajame aukšte. Čia Klaipėdos miesto meras surengs šventinius pusryčius, kurių metu bus tradiciškai pagerbti Klaipėdos šviesuoliai. Šiemet tai - penkios gausios uostamiesčio šeimos.

„Vaikas yra pati blogiausia investicija. Mes dvidešimt vienerius metus investuojame į vaiką, o jis gali prasigerti, susirgti, numirti, pradėti vartoti narkotikus, o mes vis tiek investuojame. Laukiu, kuri valdžia padarys taip, kad turint du vaikus užsinorėtum susilaukti trečiojo. Kuri sutvarkys mokesčius taip, kad apsimokėtų turėti daugiau vaikų, galbūt perims būsto palūkanas ar ras kitokį būdą, kaip paskatinti šeimas“, - vylėsi E.Mildažytė. Ji pasidžiaugė, kad Klaipėdos įmonės geranoriškai sutiko kvietimą paremti gausias šeimas ir pažadėjo skirti solidžias sumas, kad būtų įgyvendintos šių šeimų svajonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?