Lietuvos dvarai nuo šiol bus apsaugoti nuo neteisėtų statybų

Didelio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukęs statybų atvejis buvusio Noreikiškių dvaro Kauno rajone sodybos teritorijoje teismuose pasiekė finišą. Sausį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2014, 4:48 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:32 AM

Teismas atmetė Kauno rajono savivaldybės administracijos ir privačios bendrovės apeliacinius skundus bei paliko nepakeistą Kauno apygardos administracinio teismo 10 dienos sprendimą, kuriuo panaikinta dalis administracinių sprendimų, sudariusių prielaidas Noreikiškių dvaro sodybos teritorijos dalinimui atskirais sklypais, jų naudojimo paskirties keitimui ir statybų juose leidimams.

Šis sprendimas suformavo aiškią teismų praktiką, kuri ateityje apsaugos Lietuvos dvarus ir jų teritorijas nuo neteisėto „parceliavimo“ – išskaidymo sklypais - siekiant užstatyti privačiais namais.

Kultūros paveldo objekto – buvusio Noreikiškių dvaro sodybos – teritorijos žalojimas prasidėjo 2006 metais, kai Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo patvirtintas detalusis planas, suskaidęs dvaro teritoriją sklypais, o vėliau atvėręs kelią žemės naudojimo paskirties pakeitimui ir neteisėtiems statybų leidimams.

Kultūros paveldo departamento atstovai nebuvo įtraukti nei į teritorijų planavimo, nei į statybos procesus, nors tai buvo privaloma pagal galiojančius teisės aktus. Šiandien Noreikiškių dvaro teritorijoje tebestovi privačios bendrovės neteisėtai pastatyti devyni gyvenamieji namai.

Šia teismo nutartimi buvo apgintas viešasis interesas. „Tinkama saugomų teritorijų apsauga yra suinteresuota visa visuomenė, todėl nagrinėjamu atveju viešojo intereso pažeidimas yra siejamas su kultūros paveldo dalimi, kurią sudaro praeities kartų pastatytos, įrengtos, sukurtos ar istorinių įvykių sureikšmintos išlikusios ar neišlikusios medžiaginės kultūros vertybės, tiesiogiai susijusios su užimama ir joms naudoti reikalinga teritorija“ – rašoma Teismo nutartyje.

Kultūros paveldo departamentas pažymi, kad ši laimėta byla yra viena reikšmingiausių kovoje dėl dvarų saugojimo ir puoselėjimo. Ne tik todėl, kad tolesnės statybos Noreikiškių dvaro sodybos teritorijoje nebevyks, bet dėl to, kad suformuotas precedentas, tikėtina, atbaidys nesąžiningus asmenis nuo neteisėtų statybų Lietuvos dvarų teritorijose ir padės lengviau ir greičiau spręsti analogiškas bylas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.