Režisierius J.Vaitkus grįžta su skausminga meilės ir aistrų istorija

Ateikite į spektaklį prieš tai perskaitę Juozo Tumo–Vaižganto „Nebylį“. Tokį patarimą žiūrovams davė po 40 metų pertraukos į Šiaulius sugrįžęs režisierius Jonas Vaitkus. Vieno žymiausių Lietuvos režisierių J.Vaitkaus pirmąjį darbą Šiaulių dramos teatre mena tik vyresnės kartos teatralai, mat Zoraino Chalapiano „Lopšinė“ buvo pastatyta dar 1974 metais.

Scena iš spektaklio "Nebylys".<br>G.Šiupario nuotr.
Scena iš spektaklio "Nebylys".<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jan 24, 2014, 2:44 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:38 AM

Beveik prieš šimtmetį parašytą J.Tumo-Vaiganto kūrinį režisierius J.Vaitkus pavadino labai universaliu, nes sena ir laiko patikrinta meilės ir aistrų istorija tebeaktuali, tebejaudina ir šiandien.

Pasak režisieriaus, kiekvienas žmogus gimsta švarus ir šventas, bet metams bėgant vis labiau susiteršia. Jis vis skausmingiau suvokia, kad siela ir jausmai – dvilypiai, o vidiniai prieštaravimai ypač išryškėja gyvenimo pabaigoje.

„Tai – Sizifo kova su savimi, – prieš premjerinį spektaklį kalbėjo režisierius J.Vaitkus. – Kova yra skausminga, nes žmogus supranta, kad rojaus žemėje nėr...“

Garsus teatro pedagogas šyptelėjo, kad teatro gerbėjams derėtų prieš premjerą būtinai perskaityti J.Tumo-Vaižganto kūrinį: „Taip, tai reikia padaryti. Į teatrą reikia eiti ne kotletų suvirškinti. Negalima atėjus išsidrėbti krėsle ir laukti, kol kas palinksmins.“

Skausmingai meilės, nuodėmės, pasirinkimo ir būties istorijai pastatyti buvo suburtas tikras žvaigždynas. Kartu su režisieriumi J.Vaitkumi dirbo scenografas Gintaras Makarevičius, kostiumus kūrė dizainerė Sandra Straukaitė, muziką kūrė Algirdas Martinaitis.

Spektaklyje vaidina aktoriai Inga Norkutė, Nomeda Bėčiūtė, Virginija Jakštaitė, Monika Šaltytė, Vilija Paleckaitė, Danguolė Petraitytė, Eglė Stanišauskaitė, Juozas Bindokas, Vladas Baranauskas, Rolandas Dovydaitis, Aidas Matutis, Juozas Žibūda, Aurimas Pintulis, Anicetas Gendvilas, Mindaugas Jurevičius, Saulius Eduardas Pauliukonis ir teatro bendradarbis Karolis Mileška.

Dviejų dalių impresijos „Nebylys“ premjera Šiaulių dramos teatre šeštadienį, sausio 25-ąją, 18 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.