Teatro scenoje – vaikystės atsiminimai apie karą

„Lituanica“ turi paantraštę „Karo metų vaikystės prisiminimai“, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė". Už šią pjesę, parašytą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse, S.Šaltenis buvo apdovanotas dramaturgo Juozo Grušo premija. Pjesę į rusų kalbą išvertė Irena Miškinienė ir Birutė Sinočkina.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2014-01-24 19:36, atnaujinta 2018-02-17 03:24

„Lituanica“ turi paantraštę „Karo metų vaikystės prisiminimai“, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė". Už šią pjesę, parašytą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse, S.Šaltenis buvo apdovanotas dramaturgo Juozo Grušo premija. Pjesę į rusų kalbą išvertė Irena Miškinienė ir Birutė Sinočkina.

Dramaturgas gyrė pjesę

„Lituanica“ nėra pasakojimas apie Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį. Šis faktas S.Šaltenio pjesėje tampa vienu motyvų vaidinimo, kurį karo metu (1943 m., praėjus dešimtmečiui po lakūnų žūties) rengia teatro mėgėjų trupė nacių okupuotos Lietuvos provincijos miestelyje.

Apie „Lituanicą“ susižavėjimo žodžius yra parašęs JAV lietuvių dramaturgas Algirdas Landsbergis. S.Šaltenio „Lituanica“, jo nuomone, yra viena įdomiausių pjesių Lietuvos pokario dramaturgijoje - ji kupina teatro poezijos.

„Jokioje lietuviškoje pjesėje iki šiol taip jautriai ir subtiliai nebuvo paliesta Lietuvos žydų tragedija kaip S.Šaltenio „Lituanicoje“. Vlado Žvirblio išgelbėta ir jo Birute pavadinta žydaitė - trapiai gražus nežemiškas charakteris.

Jaunasis Kantarovičius, eilėraščio apie S.Darių ir S.Girėną autorius, išlieka gyvas, paslėptas krosnyje-rūsyje - konclagerių krosnys naikina, o ši pasakiška lietuviška krosnis išsaugo gyvybę.

S.Šaltenio „Lituanica“ įdomi ne tik savo idėjomis, teatrine poezija, bet ir mitine dimensija. Šioje pjesėje mitai ginčijasi ir kaunasi tarpusavyje. Lietuviškasis S.Dariaus ir S.Girėno mitas bematant užmezga dialogą su germaniškuoju „Fausto“ mitu. Todėl kova už savo mitą ir istoriją yra kova už pačią tautos gyvybę“, - rašė A.Landsbergis.

Atsidėkojo aplinkai

Spektaklį režisuojantis J.Popovas teigė, kad jis ilgai ieškojęs dramaturginės medžiagos, leisiančios išsakyti gražius jausmus Lietuvai ir jos žmonėms, atsidėkoti aplinkai, kuri jį jau daug metų supa.

„S.Šaltenio pjesės veikėjai žaidžia naivų žaidimą amžinaisiais žmonijos klausimais“, - vieną svarbiausių „Lituanicos“ akcentų įvardijo režisierius.

62 metų J.Popovas, kilęs iš Rostovo prie Dono, kūrė įvairiuose Lietuvos ir Rusijos teatruose. Lietuvos rusų dramos teatre režisierius pastatė 25 spektaklius.

Dailininkas dirbo su R.Tuminu

J.Popovo spektaklyje pagrindinius vaidmenis repetuoja aktoriai Artūras Aleksejevas (Žvirblis), Jelena Orlova (Birutė Lietuvaitė), Valerijus Lobunecas (dantų gydytojas Laukys), Jelena Juščenko (Marija Laukienė), kiti.

„Lituanicą“ Rusų dramos teatras stato drauge su viešąja įstaiga „Džiazo spalvos“. Dekoracijas kuria dailininkas Andrius Žibikas, dirbęs su R.Tuminu kuriant lietuviškąjį „Lituanicos“ pastatymą. Kostiumų dailininkė - Diana Lozoraitienė.

J.Popovo režisuotos S.Šaltenio pjesės „Lituanica“ premjera Lietuvos rusų dramos teatre - sausio 31 d. ir vasario 1 d. 18.30 val. Bilietų kaina - 33-43 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.