Vilniuje kuriamas filmas apie Sausio 13-ąją

Vilniuje britų režisierius Robertas Mullanas pradeda filmuoti vaidybinį filmą apie 1991 metų sausio 13-osios įvykius, kai per sovietų agresiją žuvo 14 žmonių, gynusių Lietuvos nepriklausomybę. Filmo kūrėjai kai kurioms scenoms paprašė leidimo filmuoti parlamento rūmuose, šį prašymą svarstė Seimo valdyba. Pasak Seimo kanclerio Jono Mileriaus, filmo kūrėjams jau duotas leidimas pradėti filmavimo darbus prie parlamento, o dėl filmavimo nuo parlamento stogo tikriausiai bus ieškoma alternatyvų.

Kasmet sausio 13-osios išvakarėse prie Parlamento liepsnoja laužai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kasmet sausio 13-osios išvakarėse prie Parlamento liepsnoja laužai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:11 AM

„Pradeda filmuoti, leidimą davėme, filmuos Seimo prieigose, – BNS sakė kancleris. – Jeigu bus per šalta, speigas, paprašiau apsaugos, kad leistų į antrus rūmus užeiti, pasišildyti.“

Filmo kūrėjai taip pat prašė leisti filmuoti nuo parlamento stogo, šis prašymas ir sukėlė abejonių valdybos nariams, nors vienas jų, Seimo vicepirmininkas liberalas Petras Auštrevičius, laikėsi priešingos nuomonės.

„Buvo klausimas dėl vaidybinio filmo epizodų filmavimo Seimo rūmuose, deja, nebuvo priimtas galutinis sprendimas. Aš nematyčiau priežasties neleisti. Abejonės daugiau techninio pobūdžio, bet nežinau, ar jos pagrįstos, dėl tariamai silpnesnių stogo konstrukcijų ir panašiai. Aš manau, tuos visus techninius klausimus galima išspręsti vardan to, kad tas filmas išvystų šviesą, nes jis mums politiškai būtinas“, – sakė P. Auštrevičius.

Seimo kancleris tvirtina, jog po Seimo valdybos posėdžio jis dar kalbėjęs su kino kūrėjais ir išaiškinęs, kad filmuojant gali būti pažeista stogo danga.

"Gali būt pažeista danga. Kai mes su jais kalbėjomės po valdybos posėdžio, tikriausiai jie atsiveš bokštelius ir filmuos taip. Kol kas jie ir nesiveržia filmuoti nuo stogo, kai mes paaiškinome problemą, kad Seimo stogo danga pritaikyta nesunkiems dalykams“, – sakė J.Milerius.

Kompanija „Regulus Films“ tarpininkaujant Vilniaus kino biurui pradeda filmuoti vaidybinį filmą „Mes dainuosime“ („We will sing“), kuris pasakoja apie 1991 metų sausio įvykius.

Keletą filmo scenų režisierius nori nufilmuoti Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo bei ant Seimo rūmų stogo. Kaip teigiama kino kūrėjų prašyme, filmavimo darbai vyktų dvi dienas, pasiruošimo darbai – dar tris dienas.

Pagal pridėtos sutarties projektą filmo kūrėjai įsipareigotų po filmavimo teritoriją palikti tokios būklės, kokią ją rado, elgtis taip, kad ji nenukentėtų, o padarytų Seimui nuostolių atveju juos atlyginti.

Taip pat sutarties projekte rašoma, kad „Regulus films“ užtikrina, jog „filmo scenarijus ir sukurti meniniai vaizdai neiškraipys istorinių faktų, nežemins Lietuvos vardo ir nepažeis Lietuvos įstatymų“. Prie kreipimosi dėl leidimo filmuoti yra pridėtos ir epizodų Seime scenarijaus ištraukos.

Britų režisierius R.Mullanas Lietuvoje jau yra sukūręs du filmus – „Laiškai Sofijai“ apie kompozitorių, tapytoją Mikalojų Konstantiną Čiurlionį bei „Gitel“ apie holokaustą išgyvenusius žydus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.