„Lošėjo“ premjera JAV – Holivudo žvaigždžių festivalyje

Ketvirtadienį prasideda 29-asis Santa Barbara kino festivalis, kuriame įvyks lietuvių režisieriaus Igno Jonyno filmo „Lošėjas“ premjera Jungtinėse Amerikos Valstijose. Viename labiausiai vertinamų kino renginių Amerikos Rivjeroje kasmet rodomi geriausi metų nepriklausomi filmai ir pagerbiamos nusipelniusios Holivudo žvaigždės.

Kadras iš filmo "Lošėjas". Akt. O.Mekas.
Kadras iš filmo "Lošėjas". Akt. O.Mekas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2014, 12:47 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:05 PM

„Didžiuojamės priimdami daug žadančių arba jau įsitvirtinusių kino kūrėjų, taip pat Akademijos narių, prisijdedančių prie šios tradicijos ir atvykstančių į nepriklausomo kino šventę“, – skelbia Santa Barbara kino festivalio, vyksiančio sausio 30–vasario 9 dienomis, rengėjai.

Kalifornijoje rengiamas festivalis yra tapęs reikšminga arena, kurioje pasirodo pagrindiniai pretendentai į „Oskaro“ apdovanojimus. Dauguma aktorių ir režisierių vėliau tampa nominantais arba nugalėtojais. Šiais metais Santa Barbaroje apdovanojimais bus pagerbti kino grandai Cate Blanchett, Martinas Scorsese, Leonardo DiCaprio, Davidas O.Russell, Oprah Winfrey, Robertas Redfordas ir kiti.

Tai jau ne pirmasis festivalis, suvedantis „Lošėjo“ ir M.Scorsese’s kelius. Būtent jis vadovavo iš Holivudo ir pasaulio kino žvaigždžių sudarytai žiuri Marakešo festivalyje, kuriame buvo rodomas I.Jonyno kūrinys. Santa Barbaroje „Lošėjas“ pateko į „Rytų bloko“ („Eastern Block“) kategoriją ir varžysis kartu su filmais iš Lenkijos, Čekijos, Rumunijos, Kazachstano ir Slovėnijos. Lietuvių filmą Holivudo publikai pristatys pagrindinį vaidmenį atlikusi aktorė, Los Andžele gyvenanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Oona Mekas.

„Džiaugiuosi man suteikta garbe atstovauti „Lošėjui“ per jo premjerą JAV. Labai įdomu, kaip Amerikos publika priims lietuvišką filmą, kuris taip sėkmingai pasirodė Europos ir Azijos festivaliuose. Šis pirmasis vaidmuo Lietuvoje man tapo ir didžiausiu gyvenimo iššūkiu, – sako O.Mekas, vaidinusi ir kultiniame amerikiečių seriale „Boardwalk Empire“. – Po peržiūros dalyvausiu diskusijoje su žiūrovais ir galėsiu pati išgirsti jų reakcijas. Filmo temos yra universalios, tačiau „Lošėjas“ kalba ir apie autentišką pastarųjų dešimtmečių Lietuvos patirtį. Nekantrauju įsitraukti į dialogą, kurį toks filmas gali sukurti.“

„Lošėjo“ pasaulinė premjera rugsėjį įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Varšuvos kino festivalyje filmas laimėjo specialųjį žiuri prizą. I.Jonyno juosta taip pat dalyvavo Vokietijos, Liuksemburgo, Estijos, Indijos, Maroko, Gruzijos, Italijos festivaliuose. Po pasirodymo Santa Barbaroje filmas varžysis Dublino „Jamesono“ kino festivalio pagrindinėje programoje. Etinio pasirinkimo klausimus nagrinėjantis aštraus siužeto filmas su trilerio ir melodramos elementais atskleidžia sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų. Lietuvių kūrinys festivaliuose kritikų buvo įvertintas kaip reikšmingas indėlis į Šiaurės Europos kiną. Per neseniai vykusį Trieste kino festivalį italų spauda Igno Jonyno filmą įvardino kaip „nuostabios lietuvių kinematografijos pavyzdį“.

„Lošėjo“ premjera visuose Lietuvos kino teatruose įvyks rugsėjo 26 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.