Prancūzai net įkaito nuo lietuvių sniego pokšto

Trys lietuvių menininkai privertė nusišypsoti daugelį prancūzų – Alpių kalnų kurorte jie, net patys to nežinodami, sukūrė sniego skulptūrą, panašią į Prancūzijos prezidentą, skubantį pas meilužę, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-01-30 05:36, atnaujinta 2018-02-16 22:40

Antrąkart į Prancūzijos kalnų kaimelyje Valuare rengiamą sniego skulptūrų festivalį vykę menininkai – Birštone gyvenantis 33 metų Martynas Gaubas, vilniečiai 43 metų Danas Aleksa ir 51 metų Kazys Venclovas – slapčia vylėsi, kad gali laimėti publikos simpatijų prizą.

„Tokios sėkmės ir populiarumo tikrai neplanavome. Užuomina į skubantį pas meilužę Prancūzijos prezidentą François Hollande’ą irgi nebuvo planuota – viskas susidėliojo atsitiktinai.

Nebuvo nė menkiausios minties jį pašiepti. Juk mes būsimos skulptūros eskizą pateikėme prieš porą mėnesių, o tada dar nebuvo paskelbta jokių žinių, kokia transporto priemone pas aktorę Julie Gayet važinėja Prancūzijos vadovas“, – šypsodamasis pasakojo M.Gaubas, su kolegomis laimėjęs dvi pagrindines festivalio nominacijas.

Motorolerį apžergusio storo pliktelėjusio vyriškio eskizas buvo nubraižytas pagal seną M.Gaubo darbą „Ekstremalas“ ir pavadintas „Savaitgalio išvyka“.

Festivalio rengėjams lietuvių trijulės idėja patiko, todėl jie gavo kvietimą atvykti.

Ėmė kikenti praeiviai

„Kad ką nors galime laimėti, ėmiau tikėti tuomet, kai antrą dieną baigiau skobti vyriškio veidą“, – juokėsi M.Gaubas.

Iš pradžių lietuviai nesuprato, ko kikena ir prezidentą F.Hollande’ą vis mini praeiviai.

Tik įpusėję darbą menininkai sužinojo, kad Prancūzijos vadovas buvo užkluptas žurnalistų naktį motoroleriu važiuojantis pas meilužę.

Šią istoriją išgirdę lietuviai netruko įsitikinti, kad ją žino visa šalis – apie Prancūzijos vadovo meilės reikalus buvo rodomi reportažai kone per visas televizijos žinių laidas.

Triūsė pusketvirtos dienos

Į slidinėtojų pamėgtame Valuare surengtą 31-ąjį sniego skulptūrų festivalį buvo suvažiavusios 17 komandų iš įvairių šalių – Prancūzijos, Rusijos, Kanados, JAV, Izraelio, Ispanijos.

Lietuviai iš menininkų būrio išsiskyrė itin menku atsivežtų įrankių arsenalu – įsidėjo vos kelis kastuvėlius.

Pavyzdžiui, ir amerikiečiai, ir kanadiečiai atsivežė specialiai šiam festivaliui pagamintą įrangą profesionalams.

Visiems dalyviams buvo paskirta po sniego patrankomis suformuotą 4 metrų aukščio ir tiek pat pločio luitą.

Menininkų komandoms skulptūrą reikėjo padaryti per pusketvirtos dienos.

Laimėjo pagrindinius prizus

Labiausiai lietuvius nudžiugino tai, kad jų kūrinį įvertino patys festivalio dalyviai.

Įvairių šalių menininkai kone sutartinai pripažino, kad Lietuvos atstovų M.Gaubo, D.Aleksos ir K.Venclovo kūrinys vertas pagrindinio prizo.

„Kai kurie dalyviai gyvena iš tokių festivalių.

Juk rengėjai atrinktiems menininkams padengia kelionės išlaidas, pasirūpina ir apgyvendinimu, ir maitinimu, ir dienpinigiais“, – pasakojo M.Gaubas.

Lietuvių skulptūrą geriausiai įvertino ir komisija.

Didžiojo prizo laimėtojai buvo apdovanoti stikle išraižytais diplomais ir elektriniais STIHL pjūklais.

Kvietimą gavo po atrankos

Skirtinguose Lietuvos miestuose dirbanti skulptorių trijulė susipažino prieš kelerius metus per pajūryje vykusį plenerą. Susibičiuliavę menininkai pradėjo dalyvauti bendruose projektuose.

Pirmas bendras tarptautinis projektas buvo Italijoje prieš dvejus metus surengtas sniego skulptūrų festivalis.

Ten publikos simpatijų prizą pelnę menininkai pernai pasisiūlė Prancūzijos Alpėse esančio Valuaro sniego skulptūrų festivalio rengėjams.

Lietuviai per atranką kvietimą gavo ir pernai, ir šiemet.

Kūrėjai pasirinko ekologijos temą

* M.Gaubas, D.Aleksa ir K.Venclovas – ne vieninteliai lietuvių menininkai, šiemet dalyvavę sniego skulptūrų festivalyje.

* 24-ąjį kartą Kolorado valstijos Brekenridžo mieste (JAV) surengtame sniego skulptūrų čempionate dalyvavo Kęstutis Lanauskas, Mindaugas Jurėnas, Artūras Burneika ir Tomas Petreikis.

* Lietuvių skulptorių komanda 20 tonų svorio ir beveik keturių metrų aukščio sniego kubą pavertė mišku – sukūrė skulptūrą ekologine tema „Kažkada čia stovėjo miškas...“ (nuotr.). Kūrėjai norėjo atkreipti dėmesį į nykstančių miškų problemą.

* Kitų komandų darbuose buvo galima atpažinti muzikos, filmų, legendų siužetus, saulės ir mėnulio tematiką, be dėmesio neliko ir artėjančios Sočio žiemos olimpinės žaidynės.

* Sniego skulptūrų festivalis nedideliame Brekenridžo mieste – bene laukiamiausias metų renginys. 24 metus vykstančiame čempionate netrūksta lankytojų, ateinančių apžiūrėti ne tik galutinio rezultato, bet ir stebėti kūrybos proceso.

* Patekti į sniego skulptūrų čempionatą šiemet norėjo 35 komandos, pakviesta 16. Penkias dienas prie sniego kubų, be lietuvių, darbavosi katalonų, estų, suomių, prancūzų, vokiečių, britų, italų, dvi mongolų, rusų bei trys amerikiečių skulptorių grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.