Savaitės renginių gidas: su baroko ženklu

Neseniai lietuvių muzikai paskelbė kurią Baroko teatrą, kuris populiarins pas mus dar neskambėjusius kūrinius, o šią savaitę lietuviai turės progą geriau pažinti baroko muziką, padedami svečių iš užsienio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-03 16:17, atnaujinta 2018-02-16 18:29

VILNIUS. Vasario 8 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje koncertuos pirmą kartą mūsų šalyje viešėsiantys pasaulinio garso baroko muzikos interpretatoriai –  Belgijos baroko orkestras „B'Rock“ ir fleitos Paganini vadinamas šveicarų fleitininkas ir dirigentas Maurice'as Stegeris. Svečiai atliks Giuseppe Antonio Brescianello, Antonio Vivaldi, Giuseppe Torelli ir Francesco Geminiani kūrinių programą „Su meile, Vivaldi“. Belgijos baroko orkestras „B'Rock“ įkurtas 2005 m. ir yra vienas geriausių pasaulyje tokią muziką atliekančių kolektyvų.

Keturios Johanneso Brahmso baladės, dvylika Fryderyko Chopino etiudų, keturi Claude'o Debussy impresionizmo dvasios kupini kūriniai, romantiška, titaniška ir audringa Sergejaus Rachmaninovo sonata Nr. 2 - tokią programą viename rečitalyje atliks pianistas Kasparas Uinskas vasario 5 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje. „Sugroti šią programą – nelengva užduotis atlikėjui tiek emocine, tiek fizine prasme. Bet kokia tai dieviška muzika. Visos pastangos bus vertos to, kad ji būtų atlikta ir išgirsta“, – sakė pianistas, Lietuvoje paprastai koncertuojantis tik kartą per metus – jo koncertinėje veikloje didžiąją dalį užima išvykos į užsienį.

Lietuvos teatralai atsigręžė į Juozo Tumo-Vaižganto kūrybą. Prieš porą savaičių Šiaulių dramos teatras parodė Jono Vaitkaus režisuotą „Nebylį“, o šį savaitgalį Vilniaus mažasis teatras kviečia į spektaklio „Dėdės ir dėdienės“ premjerą. Vasario 7 ir 8 d. 18 val. 30 min. chrestomatinė istorija suskambės naujai. Režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklyje su jauniausios kartos kolegomis vaidmenį kuria Lietuvos teatro metras, legendinis aktorius Regimantas Adomaitis - jo įkūnijamas pasakotojo personažas idėjiškai sujungia visas „Dėdžių ir dėdienių“ siužetines linijas.

Vasario 9 d. 12 val. Vilniaus kamerinis teatras (Konstitucijos pr. 23) kviečia vaikus ir jų tėvus į premjerinį režisierės Ramunės Kudzmanaitės spektaklį „Emilis iš Lionebergos“ pagal to paties pavadinimo švedų rašytojos Astridos Lindgren kūrinį. Nepakartojamai subtilus humoras, nuoširdumas ir gerumas – šios savybės 1963 metais pasaulį išvydusį A.Lindgren „Emilį iš Lionebergos“ pavertė viena mėgstamiausių knygų vaikams. Pagrindinis herojus ne iš kelmo spirtas: jis žydrų apvalainų akių, pūstais raudonais skruostais, o plaukai šviesūs, garbanoti; pažiūrėti visai dailus, taigi  galima pagalvoti, kad  lyg angelėlis; bet taip tik atrodo - išties jis išdykėlis ir neklaužada.

Du akordeonai, tenorinė birbynė ir mušamieji. Jie jauni ir talentingi, eksperimentuoja su džiazu, klasika ir šiuolaikiniais ritmais. Jie tikri profesionalai. Tai – kvartetas iš Vilniaus „Subtilu-Z“. Vasario 8 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje jie pristatys savo albumą „Mėlynom gatvelėm“, kuris įrašytas drauge su operos soliste Asta Krikščiūnaite. Albumas „Mėlynom gatvelėm“ – aranžuota Lietuvos estrados klasika, atgimstanti naujais ritmais bei nauju skambesiu. Per koncertą bus pristatyta Teisučio Makačino daina „Jūros vėjas“. Taip pat bus galima išgirsti kitų lietuviškos estrados korifėjų Benjamino Gorbulskio, Mikalojaus Noviko, Mindaugo Tamošiūno, Kosto Smorigino dainas.

Bažnytinio paveldo muziejus vasario 8 d. 14 val. rengia teminę ekskursija „Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras Jogailaitis: nuopelnai ir nesėkmės, dorybės ir ydos“. Ne visi žino apie kunigaikščio Aleksandro palikimą Vilniuje: Šv.Onos bažnyčią, kurią jis statydino kaip savo mauzoliejų, gynybinę Vilniaus sieną. Jam valdant amatininkai susibūrė į cechus, pradėtas tvarkyti valstybės archyvas, pildyti Lietuvos Metrika. Kunigaikštis garsėjo kaip uolus lietuvybės puoselėtojas, įkūrė lietuviškų pinigų kalyklą, suteikė Panevėžiui miesto teises. Tačiau Aleksandras Jogailaitis buvo dvilypė asmenybė. Jis pralošė nemažai valstybinių dvarų, jam valdant buvo prarasta daug teritorijų, valdovas iš pradžių leido įsikurti žydų bendruomenei, o vėliau pats ją išvijo. Ekskursija prasidės prie Aleksandro Jogailaičio karsto Vilniaus katedros požemiuose. Čia bus prisiminta Aleksandro ir Elenos meilės istoriją. Į ekskursijas būtina iš anksto registruotis tel. (8 5) 269 7801, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt. Ekskursijos kaina - 25 litai.

KAUNAS. 2005 metų vasario 5-ąją pirmąjį koncertą surengęs Kauno miesto simfoninis orkestras kasmet vasario pradžioje švenčia gimtadienį. Šie metai – ne išimtis. Vasario 7 d. 18 val. muzikantai pakvies į Kauno filharmoniją pasiklausyti Niccolo Paganini ir Roberto Schumanno kūrinių. Su orkestru grieš jo pirmasis vadovas smuikininkas iš Italijos Pavelas Bermanas.

KLAIPĖDA. Baroko muzika šią savaitę skambės ir Klaipėdoje. Klaipėdos kamerinis orkestras meno vadovo Mindaugo Bačkaus iniciatyva jau keletą metų gilinasi į baroko muzikos interpretavimo paslaptis. Dabar jie dirba su vokiečių dirigentu ir smuikininku Reinhardu Goebeliu. Per šiuos meistriškumo kursus parengta koncertinė programa „Barokinis atvirukas“ klausytojams bus pristatyta vasario 7 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje. R.Goebelis yra žymus senosios muzikos ir autentiškų instrumentų srities specialistas, senosios muzikos ansamblio „Musica Antiqua Koln“ įkūrėjas. Jis taip pat diriguoja ir „šiuolaikiniams“ orkestrams. Programoje „Barokinis atvirukas“ skambės žymių barokinių koncertų concerto grosso (liet. didysis koncertas) dalys.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.