Scenoje - garsiausio švedų išdykėlio nuotykiai

Vasario 9 d. Vilniaus kamerinis teatras kviečia vaikus ir jų tėvus į premjerinį režisierės Ramunės Kudzmanaitės spektaklį „Emilis iš Lionebergos“ pagal to paties pavadinimo švedų vaikų rašytojos Astridos Lindgren kūrinį. Subtilus humoras, nuoširdumas ir gerumas – šios savybės 1963 metais pasaulį išvydusį A.Lindgren „Emilį iš Lionebergos“ pavertė viena mėgstamiausių vaikų  knygų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 12:20 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:44 PM

Pagrindinis spektaklio herojus ne iš kelmo spirtas. „Emilis iš Lionebergos – taip vadinosi berniukas, kuris gyveno Lionebergoje. Jis buvo išdykėlis, neklaužada, ne toks geras kaip tu. Nors atrodė meilutis. Kai nerėkdavo. Jis buvo žydrų apvalainų akių, papurusiais raudonais skruostai, o plaukai šviesūs, garbanoti. Pažiūrėti visai dailus, taiga galėjai pamanyti, kad jis lyg angelėlis. Bet taip tik atrodė“, - savo herojų pristato rašytoja.    A.Lindgren - pirmoji autorė, išdrįsusi vaikams rašyti ne sentimentalumu ir didaktika persunktą literatūrą. Jos sukurti herojai Pepė Ilgakojinė, Karlsonas, kuris gyvena ant stogo, Broliai Liūtaširdžiai, Mio, Lota ir kiti išsiskiria atvirumu pasauliui, smalsumu, pirmaprade talentingos asmenybės laisve ir gerumu. Bet Emilis iš Lionebergos – išskirtinis A.Lindgren sukurtas personažas. Šio pramuštgalvio nuotykiai vos tilpo į šešetą knygų, visus Emilio nuotykius iliustravo garsus švedų dailininkas Bjornas Bergas.

Rašytojos kūrybos tyrinėtojai teigia, kad Emilis turėjo du tikrus prototipus, įkvėpusius daugelį jo nuotykių. Tai Astridos tėtis Samuelis Augustas, turėjęs puikią atmintį ir buvęs nuostabus istorijų pasakotojas, bei išdykėlis Astridos brolis Gunnaras. Smalsaus išdykėlio nuotykiai įkvėpė ir kino kūrėjus - 1974 buvo sukurtas puikus TV serialas, o 1985 m.Rygos kino studijoje filmas apie Emilį iš Lionebergos.

Lietuvos teatre Emilio iš Lionebergos istorijos atkuriamos pirmą kartą. A.Lindgren romano inscenizacija Vilniaus kameriniame teatre kalbės apie tikrą vaikų gyvenimą, jų pastangas pritapti suaugusiųjų pasaulyje, drąsą, savarankiškumą . Spektaklis turėtų vaikams įkvėpti pasitikėjimo savimi, parodyti, kad jie, nors ir būdami maži, yra labai reikšmingi žmonės ir gali nuveikti didelius darbus, kaip kad pagrindinis personažas – išgelbėti gyvybę sergančiam draugui.

„Noriu padrąsinti ir palaikyti vaikus. Svarbu, kad jie žinotų, jog išdaigos ir pabarimai visai nereiškia, kad esi niekam tikęs, nes labai dažnai iš didžiausių išdaigininkų išauga dideli žmonės. Taip pat noriu paraginti tėvus kartu su vaikais neužmiršti, kas yra užuojauta vargdieniams, ir, remdamasi A.Lindgren, priminti, kad ir penkiamečiai išdykėliai kartais gali atlikti žygdarbius“,  – sakė spektaklio režisierė R.Kudzmanaitė, Vilniaus teatro grupės vadovė, teatro, kino režisierė, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto dėstytoja, aukščiausių Lietuvos teatro apdovanojimų laureatė, tarptautiniuose teatro festivaliuose rodytų spektaklių „Perkėla“, „Šarlotės“, „Stotis N. mieste“, „Tėvai ir kiaušiniai“ kūrėja.

Spektaklio „Emilis iš Lionebergos" premjera. Vasario 9 d. 12 val. Vilniaus kamerinis teatras (Konstitucijos pr. 23).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.