V.Laurušo autoriniame koncerte – naujas kūrinys

Šeštadienį, vasario 8 d., Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje Vilniuje įvyks kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato profesoriaus Vytauto Laurušo autorinis koncertas. Naujausius kompozitoriaus kūrinius grieš Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:26 PM

Kaip yra rašiusi muzikologė Rita Bieliauskienė, „aštuntą dešimtmetį jau peržengęs V.Laurušas atsiveria vis naujais partitūrų puslapiais. Per pastaruosius dešimt metų sukurtuose kūriniuose išsikristalizavo savita raiškos maniera, stilistika, kuriai rastis impulsus teikė atsivėręs pasaulis, naujos muzikinės patirtys, jaunesnių atlikėjų aspiracijos.“

V.Laurušo muzika išsiskiria dramatizmu, ekspresyvumu, yra savotiškai teatriška, iliustratyvi ir spalvinga. Kompozitorius vis ieško, kaip pats sakė, „to kristaliuko, kuris turi būti muzikoje“, charakterių, minčių, spalvų priešpriešos, kuri turi paaštrinti kūrinio dramaturgijos sandarą. Jo muzika nuolat skamba šiuolaikinės muzikos festivaliuose, koncertuose, autoriniuose vakaruose, kuriuose naujus kūrinius publikai pateikia geriausi Lietuvos ir kitų kraštų atlikėjai, žinomi atlikėjų vardai žymi kompozitoriaus CD, jo kūrinių yra išleidusi prestižinė „Schott“ leidykla.

V.Laurušo autoriniame koncerte skambės Simfonija X (iks) (styginių orkestrui, 2009), „Pavasario sonata“ (fleitai ir styginių orkestrui, 2011), „Penki sonetai“ (aukštam balsui ir kameriniam orkestrui, skirti poeto Justino Marcinkevičiaus atminimui, 2012) ir naujausias kūrinys – simfoninis paveikslas „Pragiedrėjimas“ (skirtas D.Katkui, 2013).

„Pragiedrėjimą“ R. Bieliauskienė apibūdino kaip emocionalią, dramatiškų atspalvių, įtampos ir dinamiškumo kupiną partitūrą. Vedama mintis ieško kulminacijos ir šviesaus pragiedrėjimo tako. Jis klausytoją veda „link amžinosios šviesos per žmogaus gyvenimą, kuris greitai praeina“ (Just.Marcinkevičius).

Buvęs ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius (1983–1994) V.Laurušas koncertą skiria akademijos 80-mečio jubiliejui, kurį ši aukštoji meno mokykla mini nuo praėjusių metų. Koncertą rengia Šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Koncerte dalyvaus solistai Julija Stupnianek (sopranas) ir Vytautas Sriubikis (fleita). Koncertą ves muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

Kompozitoriaus V.Laurušo autorinis koncertas. Vasario 8 d. 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje. Įėjimas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.