Kompozitorius V.Bartulis: „Patriotizmą reikia ugdyti“

Vieno labiausiai nusipelniusių muzikos pasaulio atstovų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kompozitoriaus Vidmanto Bartulio kūriniai varijuoja nuo operų bei simfonijų iki gatvės muzikos. Vasario 16 d. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje per Valstybės atkūrimo dienai skirtą iškilmingą koncertą skambės V.Bartulio kūriniai apie laisvę, ateitį ir šviesą, kompozitorius į klausytojus kreipsis eilėmis net šešiomis kalbomis.

Kompozitorius V.Bartulis.<br>M.Raškovskio nuotr.
Kompozitorius V.Bartulis.<br>M.Raškovskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2014, 10:22 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:35 AM

„Tikras patriotas – ne tas, kuris garsiai rėkia mitinguose, o tas, kuris nuoširdžiai ir sąžiningai dirba tėvynės labui – tokiu žmogumi norėčiau laikyti ir save, – sako V. Bartulis. – Visą gyvenimą kuriu Lietuvoje ir apie emigraciją niekada negalvojau. Manau, kad visus kylančius sunkumus geriausia išgyventi tėvynėje, drauge su artimaisiais.“ Pasak V. Bartulio, nepriklausomybės bei patriotizmo nevaržo tautybė, rasė ar skirtingos religijos.

Kompozitorius sutinka, kad šiuolaikinė visuomenė, o ypač jaunoji karta, yra linkusi į vartotojiškumą, tačiau nuoširdžiai tiki, jog tai tik laikina būsena, kuri pasikeis žmogui subrendus. Anot V. Bartulio, patriotizmą reikia ugdyti dar vaikystėje: pasakoti vaikams apie Lietuvos istoriją, supažindinti su svarbiausiomis valstybinėmis šventėmis ir vestis į joms skirtus minėjimus. Pilnos koncertų salės įrodo, kad žmonės nepamiršo praeities ir klasikinė muzika jiems vis dar įdomi.

Iškilmingame Vasario 16-osios minėjimo koncerte žiūrovų laukia staigmena – V.Bartulio kūrinio „Giesmė ateičiai“ sopranui, baritonui (bosui), mišriajam ir vaikų chorams bei simfoniniam orkestrui premjera. Specialiai šiai progai ruoštas kūrinys suskambės kiek neįpratai – kartu su lietuvių dainiaus Bernardo Brazdžionio eilėmis bus dainuojami ir senovės persų poeto Saadi tekstai, kurie iškalti ant Jungtinių Tautų būstinės durų. Persų, prancūzų, anglų, vokiečių, rusų ir lietuvių kalbomis dainuojami tekstai, anot kompozitoriaus, žadina patriotiškumą, todėl visuomet išliks aktualūs.

Koncerte dalyvaus Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Juozas Domarkas), solistai Asta Krikščiūnaitė, Tadas Girininkas, Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis), gitaristas Artūras Chalikovas, chorų „Liepaitės“ ir „Ąžuoliukas“ vaikų grupės bei dirigentas Robertas Šervenikas. Atlikėjai dovanos kompozitorių V.Bartulio, Donato Zakaro, Vaclovo Augustino bei Giedriaus Kuprevičiaus muziką.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos skirtas koncertas vyks vasario 16 d. 18 val. 45 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.