Gatvės šokio ritmu į sceną sugrįžta jausmai

„Sėkmė, rodos, užkrauna ir didesnę atsakomybę. Ir kaip čia neįsipainioti tame tinkle, kuriame pats save gali uždaryti, užblokuoti tik darbui ir kūrybai, pamiršdamas pastebėti, kaip keičiasi metų laikai, o su jais ir nauji kvapai, spalvos", – kalbėjo šokėja ir choreografė A.Gudaitė-Žakevičienė. Vasario 15 d. sostinėje įsikūrusios Menų spaustuvės Juodojoje salėje A.Gudaitė-Žakevičienė ir Laurynas Žakevičius parodys su režisieriumi Vidu Bareikiu bei aktoriais Larisa Kalpokaite ir Jonu Braškiu sukurtą spektaklį „Kelionė namo“. Kovo pradžioje šokėjai sugrąžins į sceną savo debiutinį spektaklį „Feel-Link“.

Šokėjai ir choreografai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.<br>Rengėjų nuotr.
Šokėjai ir choreografai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Feb 15, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:06 AM

Šeimyninis Airidos ir Lauryno duetas žinomas kaip urbanistinio šokio teatro „Low Air“ komanda. Po trumpos pertraukos jie sugrįžta į sceną su naujomis idėjomis.

Šeštadienio vakarą dalyvausiantys „Kelionėje namo“, A.Gudaitė ir L.Žakevičius repetuoja ir ankstesnį gatvės šokio spektaklį „Feel-Link“, savo debiutinį darbą, kurį rengiasi sugrąžinti į sceną kovo mėnesį.  Už šį kūrinį duetas buvo pelnęs „Auksinio scenos kryžiaus“ nominaciją Jaunojo menininko kategorijoje.

Apie esamus ir būsimus spektaklius, apie šokio mokymą kalbėjomės su 30 metų šokėja ir choreografe A.Gudaite-Žakevičiene.

– Airida, kuo panašūs ir skiriasi jūsų spektakliai „Kelionė namo“ ir „Feel- Link“?

– „Feel- Link“ į dėmesio centrą iškelia dviejų žmonių santykius, „Kelionė namo“ – tėvų ir vaikų santykius. Bet iš esmės abu spektakliai yra apie kiekviename iš mūsų esantį savąjį „aš“ – mylintį, ieškantį, kovojantį, egoistišką, pavydų, vienišą ir kartu priklausomą nuo kitų.

„Kelionė namo“ ir „Feel-Link“ tiek skirtingi, kad mes net suabejojome savo „braižu“. Iš tiesų, kokia kryptimi mes judame, ko ieškome, kam pasiduodame?

„Feel- Link“ yra „grynas“ ir šiek tiek nedrąsus šiuolaikinio ir gatvės šokio spektaklis. Tai pirmieji mūsų žingsniai profesionalioje teatro scenoje. Dabar galime drąsiai sakyti, kad su „Feel- Link“ prasidėjo mūsų naujas gyvenimo etapas.

O „Kelionė namo“ jungia šokį, vaidybą, muziką ir literatūrą. Šis darbas jau drąsesnis ir sudėtingesnis.

– Ar publikos reakcijos į abu spektaklius skiriasi?

–  Žiūrovų, mačiusių abu spektaklius, nuomonės labai įvairios. Pastebėjome, kad šiuolaikinio šokio mėgėjai dažniau prisimena „Feel- Link“, o visa mūsų gatvės šokėjų bendruomenė balsuoja už premjerinę „Kelionę namo“.

Sakytume, abu spektakliai šiek tiek „braidžioja“ po sentimentus. Tačiau geriau patiems pamatyti ir įvertinti.

– „Feel-Link“ kurį laiką ilsėjosi. Ar kovą jis bus toks kaip prieš metus, ar išvysime kažką naujo?

–  „Feel-Link“ per visą rodymo laiką keitėsi. Yra minčių jį dar radikaliau pakeisti, ir tai būtų šioks toks eksperimentas, apie kurį galvojome dar statydami spektaklį, tik neišdrįsome to įgyvendinti.

Kam įdomūs mes ir mūsų kūryba, kviečiame ateiti ir su mumis susipažinti. Kam neįdomu, vis tiek kviečiame, juk niekada negali žinoti, kas nutiks.

– Kaip jūsų duetui sekasi derinti pedagoginę ir kūrybinę veiklą?

– Kartais mes su Laurynu pakalbame, kad kiekvieni metai vis geresni už praėjusius. Aišku, vis labiau įtempti ir sunkesni.

Sėkmė, rodos, užkrauna ir didesnę atsakomybę. Ir kaip čia neįsipainioti tame tinkle, kuriame pats save gali uždaryti, užblokuoti tik darbui ir kūrybai, pamiršdamas pastebėti, kaip keičiasi metų laikai, o su jais ir nauji kvapai, spalvos.

Lyginant su gruodžiu, sausis buvo lyg ir poilsio metas. Šiuo metu labiausiai esame susikaupę į pedagoginę veiklą. Nors šokti mokome jau 10 metų, tik prieš metus įkūrėme urbanistinio šokio teatrą „Low Air“ ir šiuo metu intensyviai ieškome patalpų savo mokyklos veiklai.

Juk visą laiką šokti mokėme kitose studijose. Atėjo laikas turėti savo namus. Norime, kad mūsų mokiniai augtų ir matytų perspektyvą reikštis ne tik gatvės šokio kovose, bet ir teatre.

* * *

Šiuolaikinio ir gatvės šokio spektaklis „Kelionė namo“ – vasario 15 d. 19 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje. Režisierius – Vidas Bareikis. Šoka ir vaidina – Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. Aktoriai: Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys. Dramaturgas – Mindaugas Nastaravičius. Scenografė – Lauryna Liepaitė.

Gatvės šokio spektaklis „Feel-Link“ – kovo 8 d. 19 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje. Idėjos autoriai, choreografai ir atlikėjai – Auksiniam scenos kryžiui nominuoti Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. Scenografė – Renata Valčik. Šviesų dailininkas – Eugenijus Sabaliauskas, operatorius – Povilas Laurinaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.