V.Beresnevičienė - konkurso „Klaipėdos knyga“ nugalėtoja

Rimkimai sutraukė daugiau kaip pusantro tūkstančio žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Feb 15, 2014, 7:53 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:43 AM

Klaipėdos viešosios bibliotekos surengtame tradiciniame konkurse dalyvavo devynios uostamiesčio leidyklos. Jos pristatė pernykštį derlių – 15 įvairios tematikos grožinės, istorinės, marinistinės, pažintinės literatūros kūrinių, fotografijos albumų. Patraukliausios praėjusiųjų metų knygos išrinktos per mėnesį: bibliotekos lankytojai galėjo palikti anketas miesto skyrių balsadėžėse, perduoti savo nuomonę internetu.

Rimkimai sutraukė daugiau kaip pusantro tūkstančio žmonių.

Suskaičiavus balsus paaiškėjo, jog labiausiai skaitoma Klaipėdos Adomo Brako vaikų dailės mokyklos direktorės V.Beresnevičienės parašyta knyga „Po gerojo angelo sparnu“. Pasiremdama dokumentais ir prisiminimais, pedagogė joje atskleidė savo giminės istoriją nuo XIX a. pabaigos iki šių dienų. Bibliotekininkai pagerbė ir šią knygą parengusios leidyklos „Libra Memelensis“ savininką Kęstutį Demerecką – jam irgi įteiktas diplomas.

„Motina man prisakė – surinkti ir apibendrinti medžiagą apie mūsų šeimą, jos šaknis, kamieną, šakas bei atšakėles. Įvykdžiau jos valią. Prisiminimuose atsiskleidžia ne tik mūsų giminės, bet ir kitų žmonių gyvenimas“, – knygos atsiradimo istoriją prisiminė V.Beresnevičienė.

Meniškiausią knygą rinko ne skaitytojai, o komisija, kuriai vadovavo dizaineris Arūnas Juozapaitis. Pasak jo, teko atsižvelgti į daugelį aspektų: poligrafiją, estetiką, knygų turinį, kalbos kultūrą, maketavimą. Pažymėję, jog komisijai nebuvo lengva, būta karštų ginčų, ir kiti ekspertai negailėjo komplimentų draugijos „Nidden“ ir „Drukos“ leidiniui „Kelionė į prūsiškąjį Barbizoną“, supažindinančiam su Nidos menininkų kolonijos ir visos Rytų Prūsijos dailės praeitimi.

Valentino dieną vykusiame renginyje geru žodžiu paminėti ir kiti uostamiesčio leidyklų darbai: Arvydo Stubros fotografijų albumas „Kasdienybės šviesa“ (Lietuvos fotomenininkų sąjunga), istorinių ir dokumentinių parodų inspiruota knyga „Kova dėl Klaipėdos: įvykiai ir žmonės“, (Mažosios Lietuvos istorijos muziejus), „Lietuvos gamtinė geografija“, „Lietuvos XVII-XiX a. pradžios ikonografijos ir kartografijos šaltiniai Švedijoje“ (Klaipėdos universiteto leidykla).

„Eglės“ leidyklos savininkas Antanas Stanevičius pateikė net dvi grožinės literatūros knygas: Alberto Vilimo apysaką „Nuodėmių pilnatis“ ir Algimanto Kaminsko romaną „Džokeriai“. Pirmą kartą tokiame konkurse dalyvavęs marinistikos žurnalistų klubas „Marinus“ pristatė žvejybos laivyno kapitono Žydrūno Naujoko ir Adelės Žičkuvienės knygą „Laiškai iš jūros“ ir žurnalisto Arnoldo Čaikovskio istorinę-dokumentinę apybraižą „Buriuotojo svajonių paukštė“ - apie pirmąjį lietuvį buriuotoją Bronių Rožinską, dar sovietmečiu nedidele jachta „Hermes II“ įveikusį Atlantą.

„Šiais laikais tik susitelkę išgyvensime – leisdami, platindami ir skaitydami knygas. Ne dėl prizų ar medalių rengiame tokius konkursus. Pagrindinis tikslas – skatinti knygų leidybą“, – kalbėjo Klaipėdos viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.