„Barikados“: spektaklio kūrėjus veda noras sužinoti tiesą

Dokumentai, prisiminimai ir vaizduotė padeda dviejų šalių jauniems menininkams teatro scenoje atkurti Sausio 13-osios įvykius. Vasario 21 ir 22 dienomis Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) pristatys premjerą „Barikados“. Tai jaunų Lietuvos ir Latvijos menininkų bandymas prabilti apie 1991 metų sausio įvykius Lietuvoje, rašo „Lietuvos ryto“ priedas  „Sostinė“.

Jaunieji lietuvių artistai "Barikadose" tiria savo patirtį ir požiūrį į vaikystėje išgyventus istorinius įvykius.<br>Nuotr. iš LNDT archyvo
Jaunieji lietuvių artistai "Barikadose" tiria savo patirtį ir požiūrį į vaikystėje išgyventus istorinius įvykius.<br>Nuotr. iš LNDT archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Feb 17, 2014, 2:27 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:10 AM

Pjesė randasi scenoje

Spektaklio kūrėjai – dramaturgai Goda Dapšytė, Janis Baluodis, režisierius Valteris Sylis, dailininkė Ieva Kaulinia ir aštuoni jauni aktoriai: Tadas Grynas, Elzė Gudavičiūtė, Martynas Nedzinskas, Marius Repšys, Vainius Sodeika, Ainis Storpirštis, Monika Vaičiulytė, Toma Vaškevičiūtė.

Visi jie per sausio įvykius buvo dar vaikai – darželinukai, pradinukai. Režisierius V.Sylis „Barikadas“ ir sumanė kaip jaunų žmonių požiūrį į aną laiką.

Nors „Barikados“ turi net du dramaturgus, pati pjesė kuriama per repeticijas, kai visi kūrėjai drauge diskutuoja ir nagrinėja istorinę medžiagą, girdėtus pasakojimus, įsivaizdavimus, komentarus.

Atgimimas tebejaučiamas

Žiūrovams, kurie praėjusiame „Sirenų“ festivalyje matė V.Sylio spektaklį „Legionieriai“, lengviau įsivaizduoti, kad ir „Barikados“ gali būti panašiai improvizuotas vaidinimas, pagrįstas ir dokumentais, ir vaizduote.

„Man rūpi, kas darosi mūsų pasauliui, o teatras – priemonė perteikti viską, kas kelia nerimą“, – sakė režisierius V.Sylis.

Jo „Legionieriai“ Latvijoje sukėlė sprogimo įspūdį.

28 metų V.Sylis – vienas įdomiausių Latvijos teatro menininkų. Jo spektaklių centre – skausmingi ir „nepatogūs“ Latvijos istorijos epizodai, pateikiami išankstinių nuostatų nesuvaržyta, subtilia ir netikėtu humoru pratrūkstančia teatrine kalba.

V.Sylio manymu, visas Atgimimo laikotarpis labai įdomus, o Lietuvai jis ypač dramatiškas. „Todėl smalsu, kas slypi šioje istorijoje, kaip visa tai jaučiame šiandien“, – teigė režisierius.

Kokia istorija naudingesnė?

Jaunieji kūrėjai „Barikadose“ tiria savo patirtį ir požiūrį į vaikystėje išgyventus istorinius įvykius, mėgina atsakyti į klausimą, kokia istorija naudingesnė tautų raidai – idealizuota legenda ar nenušlifuoti faktai. Kaip rasti vidurį tarp šių kraštutinumų?

„Manau, mūsų kartai atėjo laikas žengti žingsnį, prabilti apie neliečiamus dalykus, – sakė dramaturgė ir teatrologė G.Dapšytė. – Bendradarbiavimas su kolegomis iš kaimyninės Latvijos padeda pamatyti skaudžius istorinius įvykius platesniu žvilgsniu.“

„Klausiau savęs: kodėl mes šiandien apie tai kalbame? Vienas atsakymų – turiu apie tai kalbėti, išreikšti savo požiūrį į laisvę, dėl kurios žmonės tuo metu kovojo. Kol galėsime dalyvauti kuriant istoriją, tol laisvė gyvuos“, – svarstė dramaturgas J.Baluodis.

Giesmė ateinantiems

Režisierius V.Sylis, pradėjęs kurti spektaklį, išgirdo ir tokį pasvarstymą: žmonės kovoję ne už tokią Lietuvą, kokia ji yra šiandien. Tuomet už kokią?

„Tai spektaklis apie barikadas, apie laiką, kai žmonės jautėsi vieningi. Jis kuriamas dabar, kai tos vienybės nebeliko, – kalbėjo režisierius. – Visi turime savo gyvenimą, asmeninių tikslų, todėl dabar svarbu permąstyti aną laiką ir tai, ko troškome savo šalims.“

Dailininkė I.Kaulinia prisipažino, kad ją ypač domina istorinių įvykių, tokių kaip Sausio 13-osios barikados Vilniuje, pavertimas simboliais.

„Ar turime žvelgti į šiuos įvykius kaip į šventus tautos tapatybės, skausmingos praeities simbolius, ar vis dėlto turime suvokti, kad egzistuoja skirtingi požiūriai į visa tai, ir su tuo susitaikyti? – retoriškai klausė menininkė. – Matyt, reikia pamėginti įvertinti savo istoriją ne vien emociškai.“

Aktoriui T.Grynui būsimasis spektaklis įdomus kaip kūrybos procesas. „Man dar niekada neteko dalyvauti projekte, kurio dalyviai repetuodami kurtų pjesę, – prisipažino artistas. – Tai primena 1991-ųjų Sausį, kai niekas nežinojo ir nenutuokė, kuo viskas baigsis, ar bus iškovota nepriklausomybė, ar ne. Mane žavi tų laikų žmonių naivumas, vienybė ir pasiaukojimas. Manau, spektaklis atsiranda pačiu laiku.“

„Laisvė, nepriklausomybė, patriotizmas, tėvynė tampa tiktai terminais, kai atsigręži į save ir bandai suvokti savo poziciją, – dalijosi mintimis aktorius M.Nedzinskas. – Pasirodo, viskas kur kas sudėtingiau, nei manei iki šiol. Tik atvira akistata su savimi leidžia priartėti prie atsakymų, kurie nebūtinai yra malonūs.“

Aktoriui A.Storpirščiui „Sausio 13-osios įvykiai buvo pati gražiausia giesmė-sutartinė, kurią teko girdėti per visą savo gyvenimą. „Tai nėra tik istorija, kurią noriu pažinti. Aš noriu ne klausytis tos giesmės, o sugiedoti ją kitiems – ateinantiems“, – sakė Ainis.

Ieško santykio su netolima istorija

LNDT meno vadovas Audronis Liuga: „Niekas nesuartino lietuvių, latvių ir estų taip, kaip kovos už nepriklausomybę. Jos įkūnijo kartu išgyventą tragediją ir laisvės euforiją. Šis išgyvenimas suformavo romantinį praėjusio laiko suvokimą ir vertinimą. Ar galime šiandien ieškoti kitokio, individualaus santykio su netolima savo istorija? Ką apie ją žinome ir ko nežinome?

Ką iš ano laiko atsinešame į dabartį? Šiuos klausimus pateikia ir atsakymų į juos „Barikadose“ ieško tie, kurie anuomet buvo dar vaikai. Tiesa mene visada yra subjektyvi. Svarbiausia, kad jos ieškojimas būtų nuoširdus, telktų menininkus ir skatintų žiūrovus mąstyti. To mūsų teatrui šiandien labai reikia. "

Lietuvos ir Latvijos jaunųjų teatro menininkų premjera „Barikados“ bus rodoma LNDT Mažojoje salėje vasario 21 d. 19 val. ir 22 d. 16 val. Bilietų kaina – 35 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.