Rašytoja D.Staponkutė: „Kas pirmiau – knyga ar kelionė?“

Jeigu moteris kas nors tituluotų neramios sielos Odisėjomis, lietuvė eseistė Dalia Staponkutė ir kiprietė menininkė Alev Adil, gyvenanti tarp Anglijos, Turkijos ir Kipro, šį titulą gautų pirmiausia. Kipre jau trečią dešimtmetį gyvenančios D.Staponkutės esė romanas „Iš dviejų renkuosi trečią“ pasirodys netrukus. Vasario 23-iąją Vilniaus knygų mugėje skaitytojai kviečiami dalyvauti literatūriniame performanse „Dvi tėvynės“, skirtame būsimai knygai pristatyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Feb 17, 2014, 6:51 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:51 AM

„Tai šventė, skirta amžinai temai – odisėjiškai kelionei. Tai yra ir pagrindinė knygos „Iš dviejų renkuosi trečią“ tema. Į Lietuvą pasikviečiau vieną savo knygos herojų kiprietę A.Adil, žinomą Londono alternatyviojo meno atstovę, poetę ir literatūros profesorę.  Pavadinau renginį literatūriniu performansu, nes jis skirtas knygai, kuri atsiranda sudėtingomis sąlygomis - judant, keliaujant, ieškant profesinio išsipildymo, išbandant naujas tėvynės ir kalbos ribas. Performanso pavadinimas „Dvi tėvynės“ - tai ne tik kalbėjimas apie dvi tikrąsias tėvynes, Lietuvą ir Kiprą. Tai sykiu ir siekiamas, įsivaizduojamas „aš“, kintantis kiekvienoje kiekvieno žmogaus kelionėje ir sandūroje su kita kultūra“, -  sakė filosofiją studijavusi D.Staponkutė.

Renginys skiriamas šiuolaikinio žmogaus, gyvenančio, dirbančio ir kuriančio tarp kelių kultūrų ir šalių, pasirinkimo problemai arba pasirinkimo nebuvimui suvokti, kai keliauti esi priverstas.

Panaši tema buvo plėtojama ir pirmojoje D.Staponkutės knygoje „Lietumi prieš saulę“ ("Apostrofa", 2007). Ši esė rinktinė sulaukė Metų knygos titulo, kūrybiškiausios knygos ir LLTI premijos nominacijos.

„Antrojoje knygoje, parašytoje iš gerokai stipresnės ego perspektyvos, išryškėja mano, kaip lietuvės motinos, santykis su kiprietėmis dukromis, ilgai trukęs susitaikymas su Kipro tikrove per asmeninį praeities ir Lietuvos, kaip savo vidinės tėvynės, išgyvenimą bei netikėta dar vienos neišvengiamos kelionės - „trečios šalies” - nuojauta. Mano pasakojime daug vietos užima žmogaus nesugebėjimo rinktis ir nesu(si)pratimo situacijų aprašymai, įkvėpti mano daugialypės ir daugiakalbės šeimos, mano stebėtų Kipro bendruomenių sandūros ir sambūvio, kelionių į netikėtas šalis iš profesinio pašaukimo“, - sako D.Staponkutė.

Literatūrinio performanso viešnia Kipro turkė A.Adil, gyvenanti tarp Anglijos, Turkijos ir Kipro, per renginį kurs dialogą su Dalia angliškai, skaitys savo kūrybos eiles apie Vilnių, Nikosiją ir „trečiąsias šalis“. Šių eilėraščių vertimai buvo cituojami ir minimi D.Staponkutės esė romane, jie įsiterps tarp Dalios prozos skaitymų, pagyvins juos kaip kitoniškai skambanti kalba, kaip vertimas, apie kurį autorė daug rašo esė knygoje „Iš dviejų renkuosi trečią“.

„Alev dalyvavimas padės išryškinti nuolatinį mano, kaip asmenybės, susidvejinimą, kurį aprašau naujoje knygoje. Nors mudvi labai skirtingos, performanso idėja pabrėš suartėjimą ir supanašėjimą kelionės metu“, - sakė D.Staponkutė.

Dalios dialogą su Alev, heroje „iš kitos šalies“, pagyvins filosofės Lauros Junutytės -  Algio Mickūno „kelionių filosofijos“ tyrinėtojos, migruojančios tarp savo „idėjinių tėvynių“, - pasisakymas. D.Staponkutės kolega filosofas Dalius Jonkus pasidalys įžvalgomis apie knygą ir savo paties dviejų tėvynių patirtį, susijusį su tolimąja Kosta Rika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.