Kauniečiai dalijosi prisiminimais apie aktorę R.Staliliūnaitę

Kaune pristatyta rašytojo ir žurnalisto Svajūno Sabaliausko knyga „Rūta Staliliūnaitė: „Aš esu Barbora“. Atsiminimai apie scenos karalienę“. Tai atsiminimų apie legenda vadinamą vieną ryškiausių visų laikų Lietuvos kino ir teatro aktorę Rūtą Staliliūnaitę (1938-2011) rinkinys.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 24, 2014, 7:23 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:39 PM

Knygoje – daugiau nei 50 aktorę pažinojusių kolegų, režisierių, dailininkų, rašytojų, poetų, Pašušvio miestelio, kuriame R.Staliliūnaitė augo, gyventojų, jos draugų bei artimųjų pasakojimų.

Šalia prisiminimų – daugybė aktorės nuotraukų ir kompaktinė plokštelė su R.Staliliūnaitės skaitoma poezija, Vytauto V.Landsbergio alegorija bei mažeikiečių kūryba. Knygą 2000 egzempliorių tiražu išleido leidykla „Obuolys“.

Prisiminimais apie legendinę aktorę Nacionaliniame Kauno dramos teatre, kuriame R.Staliliūnaitė sukūrė brandžių ir įsimintinų vaidmenų, dalijosi knygos sudarytojas žurnalistas ir rašytojas S.Sabaliauskas, teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas, poetas ir rašytojas Robertas Keturakis, aktorius ir Kauno menininkų namų vadovas Viktoras Valašinas, kino bei teatro aktorė, poezijos skaitovė Olita Dautartaitė, artima R.Staliliūnaitės bičiulė Daina Kazlauskienė. Pastaroji užsiminė, kad Rūta veikiausiai tikėjosi knygos apie save.

„Tam tikras nuotraukas, pavyzdžiui, savo vestuvių, ji griežtai uždraudė dėti į bet kokią spaudą ir pasakė: „Prašom įdėti į voką, užklijuoti ir užrašyti: „Tik tuo atveju, jeigu bus knyga.“ Iš to sprendžiu, kad Rūta tikėjosi knygos“, – kalbėjo D.Kazlauskienė.

Fenomenalia aktore ir scenos karaliene tituluojama R.Staliliūnaitė teatre ir kine sukūrė be galo daug svarbių vaidmenų. Vienas ryškiausių – Barboros Radvilaitės – to paties pavadinimo Juozo Grušo dramoje. Todėl ir prisiminimų apie aktorę knygos pavadinimas – „Aš esu Barbora“. Tiesa, knygos sudarytojas prisipažino, jog iš pradžių buvo sumanytas kitoks variantas knygai.

„Buvo sugalvotas kitas, šiltas ir gražus pavadinimas – „Lininis Rūtos angelas“, tačiau leidyklai atlikus apklausą, nuspręsta knygą pavadinti „Aš esu Barbora“, – pasakojo S.Sabaliauskas.

„Dveji metai darbo ir daug įtampos. Reikėjo tikrąja to žodžio prasme gyventi su R.Staliliūnaite. Buvo baisu, kad tas atminimas apie aktorę neužželtų, kaip užžėlė Rūtos takeliai Pašušvio miestelyje“, – knygos kūrimo detalėmis dalijosi rašytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.