Fotografijų parodoje - prieš šimtmetį sustabdytos akimirkos

Sostinės Prospekto fotografijos galerijoje antradienį atidaroma rusų fotomenininko Sergejaus Produkino-Gorskio, padariusio pirmąsias Lietuvos spalvotąsias fotografijas, paroda „Patriarcho Tichono šalyje“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:57 PM

Pirmąsias įvairių Rusijos vietovių natūralių spalvų fotografijas menininkas padarė dar 1905 metais. S.Produkinas-Gorskis tyrinėjo spalvotosios fotografijos procesus, pats sukūrė spalvų išryškinimo metodiką.

1909 m. po susitikimo su caru Nikolajumi II, menininkas gavo palaikymą ir lėšų, taip pat galėjo naudotis specialiai įrengtu vagonu-laboratorija, garlaiviu „Šeksna“ ir kateriu, varomu vidaus degimo variklio sukamu oro sraigtu. Tų metų vasarą S.Prokudinas-Gorskis išsiruošė į pirmą ekspediciją po Rusiją. Vėlesniais metais fotografas surengė dar ne vieną ekspediciją ir užfiksavo daugybę natūralių spalvų Rusijos imperijos vaizdų.

1911-1912 m. rengiantis šimto metų Rusijos ir Prancūzijos karo jubiliejui, S.Prokudinas-Gorskis fotografavo su Napoleono žygiu į Maskvą susijusias vietoves: Borodiną, Možaiską, Smolenską, Vilnių, Kauną ir kitas. 1912 m. jis nufotografavo ir pirmuosius mūsų krašto spalvotąsias fotografijas: Vilniaus panoramą nuo Gedimino pilies bokšto, katedrą, Jekaterinos II paminklą, Pilies kalną, Šv.Kazimiero bažnyčią ir kitas. Fotografas užfiksavo ir keletą spalvotų Kauno vaizdų. Visi šie vaizdai buvo aprašyti 1913 metais Sankt Peterburge išleistame kataloge o vėliau darbai pateko į Vašingtono kongreso biblioteką ir dabar pasiekiami internete.

Deja, Vilniaus ir Kauno vaizdų negatyvai neišliko, todėl dabar publikuojamos fotografijos yra atspausdintos iš Kongreso bibliotekoje saugomuose albumuose suklijuotų nespalvotų nuotraukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.